Нові проєкти забудови Дніпра розглянула містобудівна рада

22.05.2021 11:10   -

На архітектурно-містобудівній раді розглянули чергові проєкти забудови міста новими об’єктами.

На міській містобудівній раді були представлені містобудівні розрахунки двох нових комплексів, один з яких може стати знаковим для Дніпра. Обидва проєкти Архітектурної майстерні “Аліпов” представив її керівник, надзвичайно затребуваний в наш час архітектор Михайло Аліпов , що радує і дивує своїми творіннями практично на кожному засіданні містобудівної ради.

І першим було розглянуто Містобудівна розрахунок будівництва житлового комплексу з вбудованими паркінгом та нежитловими приміщеннями щодо Слобожанської проспекту, 83-а.

Замовник робіт, ТОВ «Балатон», на цій ділянці в 0,6 га в своєму розпорядженні нежитловим приміщенням, на місці якого планують побудувати 10 поверховий житловий будинок висотою до 37 метрів.

Ця земельна ділянка, розташована в районі перехрестя пр. Слобожанський і вул. Калиновій, за словами Михайла Аліпова, – практично останній «резерв» цього кварталу. Решта території зайнята виходять на Слобожанський проспект 5-ти і 9-поверховими житловими будинками, дитсадком і цілим рядом старих 2-поверхових будинків, з мешканцями яких все ніяк не вдається домовитися про викуп їхніх квартир.

“Наш будинок фактично завершить формування анклаву в цьому кварталі”, – повідомив автор проекту. – “Заїзд в житловий комплекс буде здійснюватися зі Слобожанського проспекту за існуючим проїзду. Будівля буде виконано з цегли і розміщено паралельно проспекту, немов виглядаючи з шеренги стоять на проспекті будівель. Вважаю, що цим об’єктом ми створюємо в цьому районі архітектуру, прийнятну і цікаву для сприйняття.”

У новому будинку заплановані 224 однокімнатні квартири на 502 мешканців. Крім житла, в комплексі плануються магазин (190 квадратних метрів) і торгові площі (100).

Дворівневий паркінг забезпечить можливість зберігати 100 авто, ще 30 машин зможуть розміститися у вбудованих гаражах і 11 – на прилеглій території.

При комплексі передбачені майданчики для ігор дітей (355 кв метрів), дозвілля дорослих (102), занять фізкультурою (102), зберігання велосипедів та збору побутових відходів. Озеленення заплановано з розрахунку більше 6 квадратних метрів на новосела.

Комплекс припускають будувати в дві черги. Від сусідніх об’єктів він буде відділений парканом.

Підсумок розгляду підвів головний архітектор Дніпра Дмитро Волик , який побажав автору творчих успіхів у подальшій роботі над цим проектом.

На березі Дніпра може вирости «Титанік»

Незрівнянно більш масштабним і знаковим може стати інший об’єкт – житловий комплекс з вбудованими приміщеннями по вул. Набережна Перемога, 5-к , містобудівний розрахунок якого був теж виконаний Архітектурної майстерні «Аліпов» і представлений Михайлом Аліповим. 

Замовником виступає Громадська організація «Добровільне товариство судноводіїв-любителів «Вимпел».  

Місце реалізації даного проєкту – знакова, це – півострів в акваторії Дніпра за Палацом молоді (колишній Палац піонерів) і будуються комплексом «Бартоломео ресорт Таун». Для цієї території площею трохи більше 4 гектарів неафішовано ініціатор будівництва вже замовляв розробку кількох проектів, про які раніше розповідав Міський сайт.

Зокрема, архітектор Вадим Козлов пропонував розмістити на витягнутому в сторону річки Дніпро півострові побудувати ряд виразних перпендикулярних будівель з терасами. Ізраїльські архітектори бачили півострів, щільно забудованими кондомінімумі і житловими будинками середньої поверховості. Нарешті, півтора року тому архітектори Андрій Шковира і Віктор Гарсіа Ортега запропонували цікаву концепцію розвитку даного району в цілому, захоплюючи Монастирський острів.

 Концепція розвитку Набережній Перемоги
 Концепція розвитку Набережній Перемоги
 Концепція розвитку Набережній Перемоги

Тепер замовник звернувся до Михайла Аліпова, яким всі попередні розробки були враховані. І в результаті виникла наступна концепція.

Відмовившись від кондомінімумів, Михайло у своїй роботі частково зберіг ідею осьового розташування будівель Шковира-Ортеги і перпендикулярну постановку частини об’єктів Козлова.

Основою комплексу стане висока Стилобатна частина, в якому розташуються паркінги, магазини, спортклуб з басейном, дитячий клуб, кафетерій, офіси, дитсадкові група. На прилеглій території передбачені майданчики для дозвілля дітей і дорослих, занять фізкультурою, збору побутових відходів та зберігання велосипедів.

При цьому весь периметр комплексу стане мальовничій і відкритою для городян прогулянкової зоною з невеликим пляжем. Ніякі авто (крім пожежних в разі надзвичайної ситуації) заїхати сюди не зможуть. Доступ в дворівневі паркінги на 820 машин буде здійснюватися через один портал в крайней вежі. У ній же розміститься підземний гостьовий паркінг.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 11_600.jpg

А ось на упорядкованій і озелененій стилобатной частини буде закрита від сторонніх зона відпочинку мешканців.

Інвестор вкрай вимогливо ставиться до комфорту 742 квартир комплексу, розрахованих в цілому на 2127 мешканців, оскільки і сам планує проживати в цьому комплексі. Все житло буде високо класу з прекрасними панорамами на річку і місто. Третина квартир буде просторою, площею не менше 90 кв метрів.

Ядром нового комплексу стануть дві групи будівель, поверховість яких буде підвищуватися від річки до Набережної. Зі східного боку плануються шестигранні вежі висотою від 7 до 17 поверхів, а паралельно їм – перпендикулярні лінії півострова житлові будинки в формі паралелепіпедів висотою від 7 до 13 поверхів. Будинки другої групи плануються в моді нинішніх часів цегляними, що додасть їм, за словами архітектора, якусь «Меланжева». Житлові будинки від прогулянкової периметральної зони будуть обмежені спеціальним парканом, щоб чужі сюди не заходили.

Загальна площа комплексу складе більше 100 тисяч квадратних метрів, з яких половина припаде на площу житла.

Михайло Аліпов визнав, що були інші варіанти розвитку проекту. Спочатку хотіли створити закритий від сторонніх комплекс зі шлагбаумом на вході, а вигляд будівель передбачався в стилі цегляної роттердамської забудови. Але в підсумку з’явився такий проєкт.

Проєкту зробили декілька зауважень: відірваність від ландшафту, втрата зв’язку з природою, середовище створює дискомфорт, а на такій цінній території повинна переважати рекреаційна функція. Також подібний «Закритий комплекс» має ризик перетворитися на своєрідне гетто, ще варто було б попрацювати з фасадами, на які лягла стилістика популярних в наш час лофт, і це створює тяжке враження. Пошук більш комфортної для цієї зони архітектури може бути продовжено.

З огляду на знаковість проєкту і місця його реалізації, головний архітектор Дніпра Дмитро Волик запропонував членам містобудівної ради проголосувати: чи продовжувати подальшу роботу над об’єктом в рамках переглянутих матеріалів?

У підсумку всі присутні члени містобудівної ради одноголосно проголосували «за». Михайло Аліпов зміг переконати всіх в правильності заданого напрямку, і тепер продовжить роботу над проєктом. Терміни його реалізації поки не оголошуються.