Нові правила. Скільки платитимуть у Дніпропетровську за житло, машини та інше?

28.01.2015 12:26   -
Автор:

Дніпропетровська міська рада вдвічі зменшила податок на житлову та нежитлову нерухомість. За відповідне рішення під час чергової 60-ї сесії міської ради проголосували 89 депутатів.
Про це пише видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
«Податок на житло ми встановили у розмірі 1% від мінімальної заробітної плати за кожен квадратний метр загальної площі, тоді як законодавець пропонував ставку у 2%. При цьому ми збільшили неоподатковувану площу житла: для квартири – до 85 квадратних метрів, для житлових будинків – до 200 квадратних метрів, для власників квартири і будинку – до 285 квадратних метрів», – зазначив під час сесії виконувач обов’язків міського голови Максим Романенко.
За його словами, ставку податку для нежитлової нерухомості зменшено з 1% до 0,5% – для будівель у центральній частині міста та до 0,25% – для будівель за межами центру. Цього року податок на житлову нерухомість дніпропетровці сплачуватимуть за ставками 2014 року, з 2016 року – за ухваленими сьогодні, тоді як нові ставки на нежитлову нерухомість почнуть діяти вже цього року. «Від податку на нерухомість ми повністю звільнили релігійні та транспортні організації, не будуть оподатковуватися господарські (присадибні) приміщення дніпропетровців», – зазначив виконувач обов’язків міського голови Максим Романенко. За його словами, 2014 року від податку на житлову нерухомість у бюджет міста надійшло 2 мільйони 253 тисячі гривень. 2015 року надходження прогнозуються на такому ж рівні, оскільки діятимуть колишні ставки оподаткування.
Читайте також: Днепропетровские депутаты признали Россию государством-агрессором
Законодавством введено два нові податки, що зараховуються до бюджету міста – транспортний та акцизний. Транспортний податок складає 25 тисяч гривен на рік для легкових автомобілів до 5 років з об’ємом двигуна понад 3 тисячі кубічних см. Для підакцизної групи товарів (табачні, алкогольні вироби, бензин, біодизель, скраплений газ) податок становить 5% від вартості їх реалізації через роздрібну торговельну мережу (з урахуванням ПДВ). Ці податки встановлені Верховною Радою і не можуть переглядатися місцевою радою.
За новим Податковим Кодексом України, такий податок як плата за землю переведено у розряд місцевих. Ставки цього податку не змінено, тобто вони залишились на рівні 2014 року. Рішенням міської ради від сплати земельного податку звільнено бюджетні організації міста. Також не змінено ставки таких місцевих податків як єдиний податок, туристичний збір, збір за місця для паркування.
Загалом у 2015 році від місцевих податків і зборів у бюджет міста прогнозується отримати близько 1 мільярда гривень, з них 657 мільйонів гривень – плата за землю.