Нове харчування школярів у 2021 році

22.01.2021 17:11   -

У Дніпрі затвердили нове шкільне меню на новий рік, – повідомили в прес-службі департаменту гуманітарної політики міськради Дніпра.

Адже державні органи переглянули вимоги до організації харчування в закладах освіти та внесла значні корективи, які мали вступити в дію уже з 1 січня 2021 року.

Так, в МОЗ прописали новий санітарний регламент – в документі вказали, які продукти можна і потрібно використовувати під час приготування шкільної їжі, а які категорично заборонені.

Про нові вимоги до харчування у школах та садочках детальніше, що змінилося.

Міністерство охорони здоров’я вирішило перевести українські школи на новий санітарний регламент. Заступник глави МОЗ, головний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів, що зміни торкнуться безлічі речей, які не змінювалися роками. Приміром, підбір парт відповідно до зросту, наявність туалетів у будівлі школи, профогляди для працівників шкіл.

Серед іншого, у новому санітарному регламенті змінено підходи до організації харчування. У школах дозволяється організовувати кейтеринг, який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів. Також вимоги документа базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

“Регламентом встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Наприклад, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ”, – розповів Ляшко.

Крім того, у документі визначено перелік харчових продуктів, які забороняється продавати у шкільних буфетах та шкільних автоматах. Також встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти), та врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами.

Тепер у разі, якщо є довідка від сімейного лікаря чи педіатра про певні дієтичні потреби дитини, власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування з урахуванням рекомендацій лікаря”, – пояснив головний санітарний лікар.

Немає опису світлини.

У документі серед іншого передбачена орієнтовна калорійність кожного з прийомів їжі, дозволені та заборонені продукти для меню, дозволений вміст цукру та солі.

Так, харчування (сніданок, другий сніданок, обід, підвечірок, вечеря) має містити харчові продукти таких груп: зернових продуктів або картоплі, фруктів або овочів, молока або молочних продуктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових, насіння, а також жирів.

Повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування. Разовість харчування встановлюється закладом освіти залежно від віку здобувачів освіти, типу закладу освіти та особливостей організації освітнього процесу в закладі освіти.

Калорійність сніданку має становити близько 25-30 %, обіду близько 30-35 % від добової потреби в енергії, відповідно до норм харчування, середня норма розраховується з урахуванням вимог вікової групи учнів.

Готові блюда повинні містити не більше 10 г цукрів, 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі, 10г жиру на 100 г готового продукту. Обмеження щодо цукру встановлені й щодо напоїв.

Сіль має використовуватися тільки йодована і в процесі приготування їжі. Щоденне споживання солі при п’ятиразовому харчуванні не повинно перевищувати 4 г на день для учнів 1-4 класів та 5 г на день для учнів 5-11(12) класів. Кількість солі розраховується еквівалентно кратності прийомів їжі та кількості страв на один прийом їжі, наприклад, 1 г на сніданок та 2 г на обід.

Не менше ніж один раз на тиждень має готуватися риба.

Дозволено використовувати вершкове масло, що містить не менше ніж 72 % молочного жиру, та рафіновану олію, що містить понад 50 % мононенасичених жирів і менш ніж 40 % поліненасичених жирів.

За одноразового харчування повинна бути щонайменше одна порція молока або молочних продуктів, або молочної страви.

Особливу цікавість викликають продукти, які заборонено продавати в шкільних буфетах та у торговельних автоматах, розміщених у закладах освіти. У документі наведений наступний перелік:

1. Кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту.
2. Вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.
3. М’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва.
4. Рибні продукти промислового та кулінарного виробництва.
5. Продукти (в т. ч. снеки) із вмістом солі понад 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів.
6. Продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (транс жирів).
7. Непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока.
8. Непастеризовані соки.
9. Рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів.
9. Газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої.
10. Кава та кавові напої.
11. Гриби.
12. Продукція домашнього виробництва.

Відповідно у Дніпрі затвердили нове шкільне меню на другий семестр. Про це повідомили в прес-службі департаменту гуманітарної політики міськради Дніпра.

В меню для учнів 1 – 4 класів входить:

  • Овочі або салат;
  • Омлет з морквою;
  • Рис з овочами;
  • Какао з молоком;
  • Випічка.

Меню для 5 – 11 класів:

  • Салат з буряка і яблук;
  • Свинячі котлети;
  • Паста з твердим сиром;
  • чай;
  • Випічка.

Меню для групи продовженого дня:

  • Ікра з буряка;
  • Суп з горохом;
  • Мал;
  • Ватрушка з сиром;
  • чай;
  • Випічка.

Меню може відрізнятися в залежності від дня тижня і класу. У нього входять різні салати, гарніри, перші страви, варіанти випічки і гарніри. Повний перелік страв наведено на скріншотках.