Нове обладнання та якісна реконструкція: у Дніпрі оновили приймальне відділення Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги

01.02.2022 20:48   -
Автор:

Спільно зі Світовим банком (в рамках проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі людей») у приймальному відділенні Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги зробили комплексну реконструкцію — першу з моменту зведення будівлі в 1970 році.

Цей лікувальний заклад надає допомогу пацієнтам різного профілю — з серцево-судинними патологіями, інсультами, гострими хірургічними і гінекологічними патологіями. Є також травматологічний пункт. Лікарі тут мають високу кваліфікацію, а командна робота спеціалістів різного профілю дозволяє пришвидшити процес встановлення діагнозу пацієнтів, каже генеральна директорка  лікарні  Вікторія Корпусенко.

Так, приміщення першого та цокольного поверхів терапевтичного відділення невідкладної допомоги перепланували. Хол, де щодня приймають близько 150 пацієнтів, переобладнали з урахуванням вимог безбар’єрності. Замість деформованої підлоги, на яку жалілися і пацієнти, і персонал, встелили нову.

Дніпрянка Наталя Синельникова приїхала до приймального відділення, аби підтримати подругу. Жінка каже, що останній раз була тут дуже давно, тож зараз приємно здивована змінами: «Я викликала їй швидку  через те, що в неї почалися болі. Все зробили дуже оперативно — приїхали, встановили діагноз. Я дуже вдячна лікарям. А ще я бачу, як тут все змінилося — в кращий бік. Сучасний вигляд, усе комфортно». 

У будівлі також встановили два нових ліфти і перебудували рампу. У корпусі загалом провели енергомодернізацію — утеплили фасад, замінили вікна, покрівлю, а ще мережі опалення, електропостачання, вентиляції та протипожежної сигналізації.

Разом зі Світовим банком місто також придбало для відділення нове сучасне обладнання — зокрема апарат мембранного плазмоферезу, ангіографічну систему, магнітно-резонансний та комп’ютерний томографи, УЗД-апарати, рентгенівські апарати.

«Це — колосальні зміни. Нове обладнання фактично дозволяє повертати пацієнтів до життя, коли дорога кожна хвилина. Якщо стався гострий інфаркт міокарда, це надважливо. Шанси на повноцінне життя без ускладнень зростає врази», — пояснює виконувачка обов’язків медичного директору стаціонару швидкої допомоги із 35-річним досвідом роботи Тетяна Ушакова.

Мер Дніпра Борис Філатов наголосив: реконструкції і придбання нового обладнання для медзакладів міста триватимуть і надалі. За його словами, саме в галузі охорони здоров’я вдалося досягти консенсусу між різними гілками влади. Результат таких консолідованих зусиль буде лише на користь дніпрянам. 

«Цьогоріч у нас заплановано продовження фінансування капітальної реконструкції міських лікувальних закладів — не лише клінічних лікарень, а й дитячих. Є різні напрямки. Щоразу я, як лідер територіальної громади, намагаюся привезти високих гостей, аби на прикладах переконати їх у необхідності надавати місту допомогу з боку держави. Таку непросту проблему, особливо в умовах недофінансування охорони здоров’я, треба вирішувати спільно. Тому плани у нас чималі. Йдеться про ще п’ять медзакладів Дніпра. Це відбуватиметься як за рахунок міського бюджету, так і спільно з міжнародними фінансовими інституціями, допомогою облдержадміністрації та за рахунок держбюджету — в рамках програми Президента «Велике будівництво»», — сказав Філатов.