Нова “мінімалка” не дотягне до розміру прожиткового мінімуму за 2018 рік

29.10.2018 14:00   -
Автор:

Міністерство соціальної політики встановило розмір прожиткового мінімуму на рівні в 4180 гривень у вересні 2018 року, а підвищення мінімальної заробітної плати планується тільки на 2019 рік до рівня в 4170 гривень (коли зараз українці отримують 3723 гривні).
Про це пише “BusinesUA“, повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ“.
Значне підвищення заробітної плати відбудеться в аграрній, фінансової, страхової сфері і в медицині, майже на 28%. Мінімальна заробітна плата збільшиться тільки один раз – в січні 2019-го року, що призведе до підвищення зарплати у всіх, хто працює офіційно. Середню заробітну плату очікують в розмірі 10,5 тис гривень. Слід зазначити, що ці цифри стосуються лише “білих” зарплат, без урахування “конвертів”.
Підвищувати зарплати змушують не тільки законодавчі органи, але також нестача кадрів і великі міграційні процеси. На ринку праці повно безробітних юристів, а найбільший попит є на “робочі” професії: сантехніки, кранівники, зварювальники, слюсарі і т. д. Чи не покращує ситуацію і міграція людей робітничих професій. Адже на заводах або в компаніях тієї ж Польщі можна заробити в 3-3,5 рази більше, ніж в Україні, виконуючи ту ж роботу в кращих умовах. Експерти кажуть, що для “утримання” фахівців варто оплачувати їх роботу на рівні не менше, ніж 14 тис гривень.