Нова медицина: за що платитимуть українці з власної кишені

16.05.2018 12:00   -
Автор:

З 1 липня стартує наступний етап нової медичної реформи, який передбачає зміну принципу роботи поліклінік. Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк розповів, які медичні послуги залишаться безкоштовними, а за які доведеться платити з власної кишені.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» з посиланням на znaj.ua.
«МОЗ ухвалив відповідний наказ, який регулює питання надання первинної допомоги, в якому зазначено всі, що пацієнт отримає у сімейного лікаря безкоштовно. За це не можна брати грошей – ні копійки. Туди, крім огляду, входять вісім обстежень, електрокардіограма, кілька тестів і т. д.» – пояснив він.
Однак, що стосується вторинної та третинної медицини, там буде не все безкоштовно. Держава складе перелік медичних послуг, за які пацієнти повинну будуть сплатити з власних кишень.
Щодо безкоштовних ліків, їх забезпечить держава за програмою «Доступні ліки».
«Це напевно будуть послуги, які не є життєво необхідними. Також будуть послуги, і їх буде набагато більше, надання яких потрібно буде чекати, але вони будуть безкоштовними. Крім того, буде категорія невідкладних медпослуг, які пацієнти отримуватимуть безкоштовно і швидко», – підкреслив представник МОЗ.
Які саме послуг будуть платними, пацієнти зможуть ознайомитися у відповідних документах.
«Наприклад, в одному документі про медпослуги буде детально розписано, які аналізи будуть оплачуватися державою, а які ні. Інший документ буде містити перелік екстреної медичної допомоги, який не буде детально розписаний, оскільки все і так оплатить держава», – сказав Ковтонюк.
Безкоштовною в українських лікарнях буде і паліативна медицина.