Німеччина відправить в Україну зенітні комплекси Gepard

26.04.2022 18:23   -

Міністерство оборони Німеччини заявило про рішення постачати Україні зенітні комплекси Gepard.

Про це йдеться у повідомленні міністерства.

Це рішення оголосили під час зустрічі міністрів оборони країн НАТО та партнерів Альянсу на військовій базі Рамштайн у Німеччині. Тема зустрічі — військова допомога Україні.

Цими двома оголошеннями Ламбрехт хоче спробувати пом’якшити різку критику Німеччини щодо постачання зброї, адже федеральний уряд вже кілька тижнів критикується за нерішучість“, – зазначають у виданні.

Міністр оборони Крістін Ламбрехт оголосила, що Німеччина дозволила постачання зенітних танків Gepard до України. Як пише німецьке видання Spiegel, українські військові пройдуть навчання на системі Panzerhaubitze 2000, яку Нідерланди мають намір поставити українській армії.

Компанія KraussMaffei Wegmann (KMW) ще в лютому оголосила, що має ще близько 50 одиниць зброї, яку можна доставити в Україну після ремонту. Відповідна пропозиція була зроблена федеральному уряду. 

Зазначимо, “Gepard” – німецька зенітна самохідна установка. Призначена для безпосереднього прикриття сухопутних військ, знищення повітряних цілей на дальностях від 100 м до 4 км і на висотах до 3 км, що летять зі швидкістю до 350-400 м/с, а також наземних (надводних) цілей на дальності до 4 500 метрів з місця, з короткою зупинкою та в русі.

Gepard – це зенітна самохідна установка на шасі Leopard. На башті, яка може обертатися на 360 градусів, встановлені дві 35 мм гармати та два радари – пошуковий та відстежувальний.

Кожна з гармат має швидкострільність 550 пострілів на хвилину. Ефективна дальність ураження – 5500 м. Боєкомплект – 640 снарядів для ураження повітряних цілей та 40 бронебійних снарядів для стрільби по наземним цілям.

Самохідна 155-мм гармата-гаубиця “PzH-2000” являє собою гармату закритого типу на гусеничному шасі, побудованому на базі вузлів та агрегатів танка “Leopard-2”.

Для стрільби використовуються стандартні в арміях країн НАТО постріли роздільного заряджання. Оснащений дульним гальмом і ежектором ствол гармати з нарізним каналом має довжину 52 калібри й зарядну камеру.