Німці обуренні труєнням опозиціонерів в РФ, але газопровід звідти хочуть добудувати

04.09.2020 09:13   -

Канцлер Німеччини Ангела Меркель стикається з посиленням тиску щодо перегляду позиції з питання добудови трубопроводу “Північний потік-2”, який буде транспортувати газ з РФ до Німеччини, після того, як вона заявила, що критик Кремля Алєксєй Навальний був отруєний нервово-паралітичним засобом радянського типу, повідомляє BERLIN (Reuters).

Меркель заявила в середу, що Навальний, який перебуває на лікуванні в берлінській лікарні, став жертвою спроби вбивства з використанням нервово-паралітичного агента “Новичок” і вимагала пояснень від РФ.

Москва заперечує причетність до інциденту, а їхнє міністерство закордонних справ заявило, що твердження Німеччини не підтверджується доказами.

Західні країни засудили напад на Навального, і багато німецьких політиків вимагають жорсткої відповіді.

“Ми повинні проводити жорстку політику, ми повинні відповідати єдиною мовою, яку розуміє Путін – це продаж газу”, – заявив Норберт Реттген, голова парламентського комітету закордонних справ Німеччини, німецькому радіо.

“Якщо трубопровід” Північний потік-2 “буде завершено зараз, це було б максимальним підтриманням і заохоченням для Путіна продовжувати такий тип політики”, – заявив раніше німецькому телебаченню Реттген, член консерваторів Меркель.

“Північний потік-2” має подвоїти потужність наявного газопроводу “Північний потік-1” для транспортування газу безпосередньо з РФ до Німеччини. Проєкт, очолюваний російською компанією “Газпром” із західними партнерами, закінчений понад 90% і мав був почати діяти з початку 2021 року.

Проєкт розділив Європейський Союз, оскільки деякі країни попереджають, що це підірве традиційну транзитну державу Україну, і збільшить залежність Європи від РФ у постачанні енергії.

Сполучені Штати, які зацікавлені в збільшенні поставок скрапленого природного газу (СПГ) до Європи, також виступають проти газопроводу і наклали на деякі фірми санкції.

Меркель була непохитною у своїй відданості проекту, який включає Uniper Wintershall DEA, Royal Dutch Shell, Engie та OMV. Минулого тижня вона заявила, що справу Навального не слід пов’язувати з трубопроводом. Багато депутатів від її партії, близької до бізнесу, все ще хочуть, щоб газопровід закінчили.

Колишній канцлер соціал-демократів (СДПГ) Герхард Шредер, друг Путіна та лобіст московських енергетичних фірм, брав участь у трубопроводі.

“Якщо ми хочемо направити Москві чітке повідомлення з нашими партнерами, тоді економічні відносини повинні бути на порядку денному, і це означає, що проект” Північний потік-2 “не повинен залишатися поза увагою”, – заявив Вольфганг Ішингер, голова Мюнхенської конференції з безпеки і колишній посол у Вашингтоні.