Незалежна лабораторія у Дніпрі розпочала власне дослідження ефективності вакцини CoviShield

28.03.2021 10:18   -

У Дніпрі одна з приватних лабораторій почала дослідження ефективності вакцини CoviShield/AstraZeneca. Про це повідомив завідувач клініко-діагностичного комплексу незалежної лабораторії «ІНВІТРО» Павло Набока в етері телеканалу «Дніпро TV».

Україна зустріла пандемію коронавірусу на фоні недовіри до вакцинації загалом, а скептицизм щодо щеплення від  COVID-19 в нашій країні  посилюють й чисельні інформаційні «вкиди» про якість вакцини, з якої почалося щеплення українців від коронавірусу.  

«Виходячи з принципів розумної вакцинації, які передбачають об’єктивну оцінку того, чи призвело проведене щеплення до вироблення достатнього рівня імунного захисту, ми розпочали власне дослідження ефективності вакцини CoviShield. Згідно з офіційною інструкцією, принцип дії вакцини CoviShield заснований на виробленні специфічного імунітету до S-білку (шипу) коронавірусу SARS-CoV-2 (збудника COVID-19). Саме з цією білковою структурою вірусної частки пов’язують основні патогенні властивості SARS-CoV-2. Наявність у достатній кількості антитіл до цього білка є фактором, що захищає людину від розвитку хвороби навіть у разі інфікування. Перевірити, скільки антитіл виробилось в організмі людини після щеплення, можна за допомогою нового лабораторного тесту всесвітньо відомого виробника Abbott Diagnostics для кількісного визначення рівня нейтралізуючих (захисних) антитіл класу G (IgG) до S-білка вірусу SARS-CoV-2. Цей тест, який ми першими виводимо на український ринок, відкалібрований у відповідності до міжнародного стандарту ВООЗ саме для кількісного визначення захисних антитіл до SARS-CoV-2», – розповів Павло Набока.

За словами медика, на першому етапі дослідження у співробітників лабораторії були взяті зразки крові, щоб оцінити можливий контакт з вірусом до вакцинації. Через певний проміжок часу, орієнтовно через місяць після введення першої дози CoviShield, буде проведений повторний аналіз крові за допомогою тест-системи Abbott для кількісного визначення антитіл IgG до S-білка – з метою оцінки рівня імунного захисту, який сформувався у відповідь на вакцину. І вже після введення другої дози вакцини, через певний проміжок часу, який, згідно з інструкцією виробника, потрібен для вироблення максимального титру антитіл, буде проведено третє дослідження, на підставі якого  можна буде визначити, чи відповідає заявлений виробником рівень імунного захисту фактичним показникам кількості антитіл у вакцинованої людини.

Згідно з інструкцією, достатній рівень антитіл має сформуватися протягом 90 днів після першого введення вакцини. Тобто результати дослідження лабораторія зможе оголосити вже влітку 2021 року. «За таким самим принципом  ми й надалі можемо відстежувати рівень специфічного імунного захисту від COVID-19, оцінуючи, як з часом змінюється кількість антитіл в наступні роки  — зазначив завідувач лабораторії. — І визначати, чи потрібна людині ревакцинація, адже є припущення, що з часом імунітет до коронавірусу знижуватиметься».

Фахівець вважає вакцинацію єдиною на сьогодні можливістю зупинити пандемію коронавірусу.

«Якщо інші країни світу зможуть завдяки вакцинації зупинити розповсюдження вірусу, а ми ні, це призведе до певної ізоляції України, — наголошує Павло Набока. — Щоб цього не сталося, треба зруйнувати недовіру суспільства до вакцини, зокрема до CoviShield. І своїм дослідженням ми, з одного боку, надамо скептикам конкретні дані, а з іншого, — покажемо, що в Україні доступні технології об’єктивної оцінки ефективності вакцинації».