Незабаром відкриється ринок землі, скільки вона коштуватиме і як її продати чи купити

08.05.2021 13:21   -

Через два місяці в нашій країні можна буде вільно продати та купити землю, з 1 липня нинішнього року в Україні відкривається вільний продаж і купівля земельних ділянок – правда, з певними умовами та обмеженнями. Орієнтовна вартість чорнозему в Дніпропетровській області, яку після відкриття сформує ринок – пропозиція і попит. Однак гектар чорнозему в Дніпропетровській області, на думку спеціаліста, не може бути дешевше за 30 251 грн. Це – нижній поріг нормативної грошової оцінки землі в нашій області, яку провели в 2018 році, – повідомляє Kyiv School of Economics, KSE.

Покупці готові купувати земельні ділянки за мінімальною ціною, але менш одного відсотка власників згодні на цю суму. 40 відсотків власників згодні її продати за ціною 6 тисяч доларів за гектар. Ще 40% – дорожче 6 тисяч доларів.

Статистика цін на землю в колишніх соціалістичних країнах, які ще 10-15 років тому пройшли етап відкриття ринку землі. У Чехії, де ринок землі відкрили в 2008 році, за цей час ціна 1 га зросла з 1500 до 4500 доларів. У Румунії один гектар землі зараз в середньому коштує 1900 у е. У країнах Балтії – близько 3 тисяч доларів. Найдорожча земля – ​​у Польщі, де її гектар в середньому коштує 9700 доларів.

Як утворюватимуться ціни на ринку землі?

Ринок сам утворює ціни, державного регулювання не потрібно. Загалом це дуже цікава річ, оскільки ціна на ринку землі, з одного боку, визначається попитом, і пропозицією, а з іншого боку, це похідна від прибутковості веденні бізнесу. Поле в певному районі, де розташоване прибуткове підприємство, буде коштувати більше, ніж поле, де підприємство неприбуткове.

За умови відкритого ринку землі, що може з нею зробити власник?

Якщо у вас є пай чи земельна ділянка, ви можете її продовжувати надавати в оренду, продати, якщо вона вам не потрібна, або взяти кредит в банку і створити своє виробництво на цій землі. До цього було півтори можливості: віддати в оренду або щось робити самостійно без можливості отримання кредиту під заставу. Тут відкриваються ще півтори можливості: продаж і можливість кредитування під заставу.

Чи відбудуться якісь зміни для орендарів?

Основним аргументом бізнесу зараз, який голосує проти, полягає в тому, що це зламає їм бізнес-модель. Але ні. 

По-перше, договори оренди не припиняють своєї дії при зміні власника паїв. Якщо договір було укладено на 10 років – він працюватиме 10 років незалежно від того, чи зміниться власник землі.

По-друге, орендарі мають переважне право викупу землі. Якщо власник землі захоче продати, то від зобов’язаний у першу чергу запропонувати купити орендарю, а вже потім виходити на ринок.

Тобто якихось значних ризиків для бізнесу я не бачу. Звісно, що вони мають тримати певні ресурси для можливості викупити певну кількість землі, та за нашими підрахунками у більшості такі ресурси є. 

В Україні земля дорога?

Ні, доволі дешева. В середньому ціна коливається у проміжку від $1200 до $1500. Це низька ціна. В тій ж Польщі ціна складає 10 000 євро, в Нідерландах – 60 000 євро. Але ціна, звісно, повинна зростати, зараз дуже гарний період для вкладень у землю. Населення планети невпинно зростає, землі більше не стає, відповідно, її вартість збільшуватиметься.

Але все одно потенційні продавці і покупці землі чекають «години Х» з певною тривогою і сумнівами. Вони переживають, як на практиці запрацює цей закон? Продавати і купувати землю зараз або почекати? Як скласти реальну ціну свого земельного наділу, щоб не продешевити?

Чого чекати від дій нового закону і до чого треба бути готовими, про це сьогодні розповів Олександр Ковальов – начальник відділу «Дніпровське бюро правової допомоги №1», – повідомляє gorod.dp.ua.

“В тіньової формі ринок землі в Україні давно діє”, – нагадав він. “Землю можна було продати шляхом фіктивних заповітів і судових рішень про відчуження, рішеннями про зміну цільового призначення ділянки, договорами про довгострокову оренду і так далі. Тепер з 1 липня ринок землі відкриється легально і буде діяти прозоро, а власники земельних ділянок зможуть їх законно продати і збільшити свій дохід”.

Разом з тим, існує багато міфів про майбутній продаж і покупку землі, визнав фахівець. Він розповів про найпоширеніші і прокоментував їх.

Багато хто думає, що жителів сіл змусять продавати свої ділянки. Насправді, продаж землі буде суто добровільною, як і квартир. Хочеш залишити землю собі і сам обробляти її – на здоров’я!

Люди також побоюються, що весь український чорнозем скуплять олігархи і іноземні корпорації.

По-перше, продавати і купувати можна буде тільки землю, що знаходиться в приватній власності. 

Все землі державної і комунальної власності продажу не підлягають. Крім цього, діє головне обмеження. З 1 липня можна буде продати в безготівковій формі не більше 100 гектарів покупцеві – громадянину України. При цьому покупець землі має підтвердити свій легальний джерело доходів і в підсумку не зможе стати власником більше 35% землі в межах однієї ОТГ, до 8% – в межах області та не більше 0,5% в Україні. Тільки з 2024 року можна буде продавати землю (наділами не більше 10 тисяч гектарів) компаніям, які зареєстровані в Україні і власники яких є громадянами нашої країни.

Угода з продажу землі повинна бути здійснена у нотаріуса на території тієї області або ОТГ, де і розташована земельна ділянка. При цьому продавець повинен мати у своєму розпорядженні паспортом, ІПН, документами на право власності на землю, кадастровим номером ділянки, а також – документом про нормативно-грошову оцінку ділянки. Його розробляють і видають в землевпорядних організаціях на підставі оцінки цієї ділянки. При цьому є нижній поріг такої оцінки, дешевше якого земля не може бути оцінена і продана. Наприклад, у Дніпропетровській області мінімальний поріг вартості одного гектара землі з нормативної грошової оцінки 2018 року – 30 тисяч 251 гривня.

При продажу землі повинна бути сплачена мито в 1 відсоток від її оцінки і ще півтора відсотка – військового збору.

Продавати землю можна буде і за дорученням.