Незабаром США матиме вже 51 штат

23.04.2021 12:16   -

Палата представників Конгресу США 22 квітня схвалила законопроєкт, що перетворить федеральний округ Колумбія на 51-й штат країни, – повідомляє Business Insider.

Законопроєкт передбачає, що ставши 51-м штатом, федеральний округ Колумбія отримає одного представника в Палаті та двох сенаторів у Сенаті США.

У підконтрольній демократам Палаті представників документ був схвалений 216 голосами, проти – 208.

Але цей проєкт ще має бути схвалений Сенатом, який зараз розподілений 50 на 50 між демократами та республіканцями.

Документ передбачає відокремити 2 квадратні милі (5,2 км) землі Вашингтона, щоб вони служили федеральним округом. Він буде включати Білий дім, Капітолій США і Національну алею. Решта 66 квадратних миль (165 км) землі стануть 51-м штатом США під назвою Вашингтон, Співдружність Дугласа, на честь борця за права темношкірих і лідера руху за скасування рабства Фредеріка Дугласа.

Республіканці, які виступають проти нового статусу округу Колумбія, стверджують, що законопроєкт є неконституційним та має на меті “захоплення влади” демократами, вказуючи на переважну більшість демократичних виборців в окрузі.

Як повідомлялося, Адміністрація президента США Джо Байдена офіційно підтримала перетворення федерального округу Колумбія на 51-й штат у країні. Нову адміністративну одиницю буде названо на честь американської ікони дотримання громадянських прав Фредеріка Дугласа. При цьому федеральні будівлі залишаться поза територією нового штату.

Влітку минулого року Палата представників вже приймала схожий законопроєкт, проте Сенат його так і не затвердив.

Статус штату дозволив би округу бути представленим в Конгресі двома сенаторами і одним конгресменом.

В окрузі Колумбія проживають більше мешканців, ніж в штатах Вермонт і Вайомінг, а його мешканці платять більше федеральних податків, ніж в інших 22 штатах.

Востаннє нові штати з’явилися в США в 1959 році, коли цей статус отримали Аляска, ставши 49-м штатом, і Гаваї (50-й штат).

В округ Колумбія входять американська столиця Вашингтон, а також Джорджтаун і графство Вашингтон. Округ був створений разом із містом для того, щоб столиця США не підпорядковувалась жодному штату.