Незабаром лабораторне крабове м’ясо вироблятиметься в промислових масштабах

22.12.2021 08:06   -

Сінгапурський стартап Shiok Meats, який вирощує креветки та крабове м’ясо в лабораторії, оголосив про будівництво першого підприємства, на якому буде культивувати морепродукти в промислових масштабах, – повідомляє Businesswire.

Міні-завод Shiok Meats об’єднає в собі дослідження, проектування та виробництво ракоподібних без їх вилову. Мета стартапу – налагодити масштабне виробництво та продаж культивованих морепродуктів до 2023 року.

«Будівництво міні-заводу – це велика віха. А виробниче підприємство, будівництво якого буде запущено протягом найближчих 18 місяців, розширить цей міні-завод з погляду досліджень та інженерного проектування. Цей об’єкт дозволить нам поступово масштабувати виробництво культивованих морепродуктів, щоб надати споживачам першокласні продукти», – заявив Businesswire засновник та гендиректор Shiok Meats Сандхья Шрірам.

У рамках проекту Shiok Meats об’єднався із американською інженерною компанією Black & Veatch. Остання вже має досвід роботи в харчовій промисловості та успішно реалізувала кілька підприємств, пов’язаних з виробництвом альтернативних білків.

Щодо самих продуктів від Shiok Meats, то зараз компанія спеціалізується на двох видах ракоподібних – креветках і крабах. Стартап не використовує альтернативні білки на зразок сої, а застосовує біореактори з клітинами реальних тварин. Ці клітини нагріваються до 82 градусів і підживлюються спеціальними речовинами, що стимулюють зростання. Розробники не розкривають свій запатентований склад, називаючи його «поживним супом», і відзначають, що їх морепродукти повністю відповідають реальним ракоподібним, які виловлюються в океані, за смаком, текстурою та запахом.

Перші зразки культивованих креветок Shiok Meats створив ще минулого року, а крабове м’ясо компанія вперше представила кілька місяців тому.

Наразі такі продукти виробляються у малих кількостях і не продаються в магазинах, але стартап має намір наростити виробництво. З цією метою Shiok Meats залучив понад $20,2 млн венчурних інвестицій – стартап підтримується як компаніями з приватного сектора, так і державними фондами Сінгапуру.

Раніше повідомлялося, що сінгапурський стартап з виробництва морепродуктів з пробірки залучив $12,6 млн.

Нагадаємо, ізраїльський стартап Redefine Meat, що друкує рослинне м’ясо на 3D-принтері, підкорює Європу.