Невтішні прогнози щодо можливості формування колективного імунітету до коронавірусу

07.07.2020 12:27   -
Автор:

Колективного імунітету до коронавірусної інфекції на сьогоднішній день немає ні в Україні, ні в світі. Про це заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко у неділю, 5 липня. За словами Ляшка, сформувати колективний імунітет може тільки вакцина.

Дослідження європейських вчених дають невтішні результати, навіть у країнах які постраждали найбільше, до появи колективного імунітету дуже далеко. А до того ж, навіть у тої незначної кількості людей, які виробили антитіла, немає гарантованого захисту від повторного зараження.

Європейський центр контролю захворювань повідомив CNN, що дослідження Іспанії на загальнодержавній репрезентативній вибірці з понад 61 000 учасників, як видається, є найбільшим на сьогоднішній день дослідженням коронавірусу, проведених європейськими країнами.

Отримані дані показують, що 95% населення Іспанії залишається сприйнятливим до вірусу. Імунітет спільноти досягається тоді, коли достатня кількість населення заразилася вірусом або бактеріями – або щеплена проти нього – для припинення його циркуляції.

У Китаї та Сполучених Штатах проводилися подібні дослідження, і “ключовим висновком цих представницьких груп є те, що більшість населення, як видається, залишилися не підданими впливу” Ковід-19, “навіть в районах з широким поширенням вірусів“, – коментар, опублікований разом із висновками Іспанії.

У світлі цих висновків будь-який запропонований підхід до досягнення колективного імунітету шляхом природного зараження є не тільки вкрай неетичним, але й недосяжним“, – сказала автор коментарів Ланцета Ізабелла Екерле, керівник Женевського центру з вірусних захворювань та Бенджамін Мейєр , вірусолог з Женевського університету.

Лікарі не впевнені, чи це значить, що наявність антитіл до коронавірусу гарантує, що не заразитися знову. Не ясно, як довго або наскільки добре антитіла захищають людей від вірусу.

Експертне дослідження в Іспанії розпочалося у квітні, коли країна залишалася в жорсткому режимі, і її проводили провідні урядові дослідницькі та епідеміологічні агенції.

Провідний автор іспанського дослідження Марина Поллан, директор Національного центру епідеміології, розповіла CNN: “Деякі експерти підрахували, що близько 60% може означати імунітет спільноти. Але ми дуже далекі від досягнення цієї кількості“.

Іспанія була однією з країн Європи, котрі найбільше постраждали від коронавірусу, із смертю понад 28 000 та 250 000 випадків.

Lancet опублікував результати першого етапу дослідження Іспанії, проведеного з 27 квітня по 11 травня, який показав загальнонаціональну поширеність антитіл, – всього 5%.

Автор – Боніфацій