Невдоволеним результатами виборів киргизам вдалося більше за білорусів

06.10.2020 17:44   -

В Киргизстані так само, як і в Білорусі люди вийшли через незгоду з оголошеними результатами виборів до парламенту. Відбулися сутички із силовиками є загиблий.

Будівлю в Бішкеку Білий дім, де працюють президент і парламент Киргизстану, захопили протестувальники, незгодні з результатами парламентських виборів, що відбулися в країни 4 жовтня. 5 жовтня в Бішкеку тривали протести і сутички між протестувальники і силами безпеки, – повідомляє radiosvoboda.

У ніч на 6 жовтня на третьому поверсі будинку, де працюють президент і парламент Киргизстану, спалахнула пожежа, повідомляє киргизька служба Радіо Свобода.

Пресслужба президента Киргизстану Сооронбая Жеенбекова повідомила, що глава держави зустрінеться з лідерами всіх партій, які брали участь у виборах партій. Їх було 16, але подолали 7% прохідний бар’єр лише чотири партії, серед яких три провладні й промосковські.

Протестувальники в Бішкеку звільнили четвертого президента Атамбаєва з СІЗО Держкомітету нацбезпеки, – повідомляє АКИpress.

Бішкек (АКИpress) – “Прихильники Алмазбека Атамбаєва 6 жовтня о 4:30 вивели його з будівлі Держкомітету національної безпеки. Його відвезли на машині. Очікується, що він виступить перед учасниками мітингу”, – йдеться в повідомленні.

Відразу 11 з 12 партій, які брали участь в них, відмовилися визнавати попередні результати голосування і підписали відповідну заяву.

Раніше лідер опозиційної політичної сили «Бір Бол» Алтинбек Сулайманов закликав призначити нові вибори без участі партій, пов’язаних з владою.

За його словами, «таких брудних виборів ніколи не було» і Киргизстан «зганьбився на весь світ».

Протести в Киргизстані — опозиція хоче сформувати народний уряд - Світ -  TCH.ua

Відео із епізодами зіткнення між представниками сил безпеки Киргизстану і протестувальниками. Окремі учасники мітингу в Бішкеку виламали ворота з південного боку будівлі парламенту. Через кілька хвилин пролунали постріли, міліція стала розганяти мітинг. Силовикам вдалося відтіснити мітингувальників. Протестувальники кидали в силовиків каміння і підпалювали сміттєві баки, силовики використовували світлошумові гранати та подразливий газ. Є поранені, як серед протестувальників, так і серед силовиків.

«Приблизно ситуацією володію, але треба ознайомитися. Дуже багато питань є, дуже багато людей заходять», – сказав на засіданні самопроголошений мер Жоошбек Коеналіев .