Не міністром – так «т.в.о.»: Сергій Шкарлет все ж очолив МОН

25.06.2020 19:43   -

Скандал із призначенням на посаду керівника Міністерства освіти і науки плагіатора і колишнього регіонала Сергія Шкарлета завершився його фактичною перемогою – сьогодні уряд призначив Шкарлета тимчасово виконуючим обов’язки міністра освіти і науки.

Уряд призначив Сергія Шкарлета тимчасово виконуючим обов’язки міністра освіти і науки України. Відповідне рішення було прийнято під час засідання КМУ сьогодні, 25 червня 2020 року. Для цього Кабмін додав ще одну ставку заступника міністра у штатний розпис МОН, адже тільки з цієї посади можна призначити т.в.о. Відтепер в МОН 7 штатних одиниць заступників Міністра та державний секретар“, – йдеться в повідомленні на сайті МОН.

Раніше Верховна Рада не підтримала призначення Шкарлета на посаду міністра через хвилю протесту, що сколихнув середовище освітян і науковців. 17 червня прем’єр-міністр подав кандидатуру Шкарлета парламенту для призначення міністром освіти. Проте наступного дня профільний комітет розкритикував її і у фракції “Слуга народу” забракло голосів для призначення.

Не змігши провести Сергія Шкарлета через парламент, уряд Шмигаля вирішив проігнорувати думку і суспільства і парламенту – призначивши згадану особи «виконуючим обов’язки».

Нагадаємо, що Сергія Шкарлета знають як колишнього прибічника Януковича, регіонала у минулому. Він є наймолодшим ректором в Україні — очолює Чернігівський державний технологічний університет, доктор економічних наук, професор.

Зокрема, колишня міністерка освіти і науки Ганна Новосад також досить негативно оцінювала кандидатуру Шкарлета. За її словами, Сергій Шкарлет представляє інтереси української спільноти ректорів вишів, що саме просувають його на посаду. Шкарлет є одним із ректорів, яким не до вподоби реформи в українській освіті – обмеження терміну перебування ректорів на посадах, контроль їх діяльності, запровадження ЗНО для вступу в університети. Всі ці новації ідуть проти інтересів ректорів, які часто пожиттєво керують навчальними закладами, прагнучи не їх розвитку і підвищення якості освіти, а, скоріше, власного збагачення і комфорту.

Моя позиція щодо призначення Сергія Шкарлета т.в.о міністра освіти і науки України. Сьогодні відбулось, по-перше, повне нівелювання думки Верховної Ради. Всупереч позиції профільного Комітету Ради плагіатора протисли в міністерське крісло“, – так екс-міністр МОН Ганна Новосад прокоментувала сьогоднішнє призначення.