Не канабісом єдиним: гриби можуть рятувати від невиліковної депресії

16.10.2020 12:20   -

Галюциноген, що міститься у деяких грибах, може “перезавантажити” мозок людей з невиліковною депресією, викликаючи надію на майбутнє лікування, припускають вчені.

Під час невеликого дослідження 19 пацієнтам надали одну дозу психоделічного грибного інгредієнта – псилоцибіну. Половина пацієнтів перестала бути депресивною і зазнала змін у своїй мозковій діяльності, які тривали приблизно п’ять тижнів. Однак команда Імперського коледжу Лондона каже, що люди не повинні займатися самолікуванням. Проведені дослідження дають підстави вважати, що псилоцибін міг би відігравати роль у депресії, діючи як “мастило для розуму”, що дозволяє людям уникати циклу симптомів депресії. Але точний вплив, який він може мати на мозкову діяльність, не був відомий.

Псилоцибін — психоактивна речовина, її вплив на організм схожий на дію ЛСД. В організмі псилоцибін перетворюється на псилоцин шляхом відокремлення залишку фосфорної кислоти. За своєю будовою псилоцибін та псилоцин подібні до нейромедіатора серотоніна, вони пригнічують його діяльність, ймовірно цим обумовлюється психотропний ефект цих речовин.

Команда британських вчених провела сканування мозку за допомогою МРТ перед лікуванням псилоцибіном, а потім на наступний день (коли пацієнти знову були “тверезими”). Дослідження, опубліковане в журналі Scientific Reports, показало, що псилоцибін вражав дві ключові ділянки мозку. Мигдалина – яка активно бере участь у тому, як ми переробляємо такі емоції, як страх і тривога – стала менш активною. Взаємодія різних областей мозку стала більш стабільною після прийому псилоцибіну. Доктор Робін Кархарт-Харріс, керівник психоделічних досліджень, заявив, що депресивний мозок ніби “затискаються”, а от психоделічний досвід “скидає” це напруження.

Наразі необхідні більш масштабні дослідження, перш ніж псилоцибін може бути прийнятий для лікування депресії.

Псилоциби: veselamuza — LiveJournal