«Навіть не думав, що поїздка буде настільки комфортною», – людина з інвалідністю про громадський транспорт Дніпра

09.05.2024 16:02   -

У Дніпрі громадський транспорт стає все більш зручним для маломобільних груп населення. На маршрутах міста працюють близько 300 автобусів та 97 тролейбусів, пристосованих для перевезення людей з інвалідністю та маломобільних. Вони низькопідлогові та обладнані пандусами.

«Для людей з вадами зору під час руху громадського транспорту передбачено аудіо-інформування про зупинки. Також на деяких зупинках є динаміки, які сповіщають пасажирів про маршрут, який прибуває. Кожен маршрут тролейбусу має бодай одну одиницю рухомого складу, облаштовану для людей з інвалідністю. Відслідковувати рух таких тролейбусів можна в мобільному застосунку «D-transport», застосувавши відповідний фільтр», – розповів провідний фахівець КП «Дніпровський електротранспорт» Дніпровської міської ради Нікіта Керенцев.

Щодо трамваїв – цієї весни КП «Дніпровський електротранспорт» оголосило тендер на придбання нових низькопідлогових трамваїв на загальну суму до 9 млн євро. Вони мають бути сучасними, енергоефективними та обов’язково мати пандуси. Перша партія з’явиться у Дніпрі протягом 9 місяців з моменту отримання авансового платежу постачальником.

Аби перевірити, наскільки зручно у Дніпрі пересуватися громадським транспортом – на тролейбусному маршруті №6 проїхався Олександр Супрун. Чоловік пересувається на кріслі колісному. Шостий тролейбусний маршрут курсує з Придніпровська до площі Соборної. Олександр каже, що не очікував, що поїздка пройде настільки вдало, враховуючи такий довгий маршрут.

«Я не часто їжджу громадським транспортом, адже маю власний. Мені було приємно отак проїхатись містом, і це було цілком комфортно. Це великий крок вперед, що у місті є транспорт, облаштований для людей з інвалідністю», – поділився Олександр Супрун.

«Дніпро дійсно місто без окраїн. Ми бачимо, що навіть із віддаленого району міста людина з інвалідністю може цілком комфортно доїхати на громадському транспорті до центру. Це є далеко не в кожному місті України. Дніпро стає все більш комфортним, не лише для людей з інвалідністю, а й для інших маломобільних груп населення. Впевнена, що місто буде розвиватися в цьому напрямку  й далі, а ми будемо за цим спостерігати», – прокоментувала голова ГО «Океан Добра», представниця комітету доступності Дніпровської міськради Ольга Волкова.

Аби комфортною була не лише поїздка, а й посадка та висадка в громадський транспорт, у Дніпрі багато уваги приділяють  і зупинкам.

«Всі нові зупинкові комплекси у Дніпрі будуються з урахуванням потреб маломобільних груп населення. Зараз у Дніпрі таких зупинок – 218. На кожній з них вкладена тактильна плитка та передбачено місце для колісних крісел та дитячих візочків. Деякі зупинки ще обладнані пандусами. У планах на 2024 рік – встановити ще 9 зупинок за бюджетні кошти. Також за останнім інвестиційним конкурсом ведеться будівництво 3 зупинок за кошти інвесторів», – зазначив  заступник начальника управління транспорту департаменту транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міськради Іван Васючков.