Навесні МОЗ дозволить вакцинувати проти коронавірусу дітей від 5 років

11.01.2022 13:02   -

Міністерство охорони здоровʼя України готується навесні дозволити вакцинацію дітей віком від 5 років, – розповів в інтервʼю BBC Україна головний санітарний лікар Ігор Кузін.

«Досвід інших країн, де вже проводять такі щеплення, показує, що це безпечно. Що завдяки щепленням від ковіду попереджають передчасну смертність, особливо на фоні важких соматичних захворювань», — зазначив санлікар.

Він зазначив, що європейський регулятор ще не видавав рекомендацій щодо щеплення дітей від 5 років, але МОЗ планує уже в квітні розглянути це питання.

Зараз в Україні дозволена вакцинація дітей від 12 років і уже 140 тисяч підлітків у віці від 12 до 18 років пройшли щеплення препаратом Pfizer.

За словами Кузіна, частота несприятливих випадків після імунізації дітей не більша, ніж серед дорослих, тобто нічого незвичного не зареєстровано.

«Якщо дитина має супутні захворювання — онко, астма, серцево-судинні, то я б радив провести щеплення. Бо перебіг ковіду у такої дитини може бут важким. Якщо дитина здорова, то рішення буде залежати від того, наскільки часто ця дитина відвідує організовані колективи», — резюмував лікар.

6 січня в Україні дозволили бустерну вакцинацію для всіх людей від 18 років. Бустером бажано щепитись в період від 6 до 9 місяців після отримання другого щеплення. Вакцинуватимуть препаратами Moderna або Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб від дати щеплення. Згенерувати його можна буде в «Дії» орієнтовно наприкінці січня 2022 року. А до цього буде чинним сертифікат про попередню повну вакцинацію.

У 2022 році в Україну мають доставити майже 42 мільйони доз вакцини — цього має вистачити для ревакцинації двома дозами 70% дорослого населення країни.