НАТО привело до підвищеної готовності Сили швидкого реагування для протидії російській агресії

22.12.2021 08:37   -

Сили швидкого реагування НАТО (NRF) з 40 000 військових приведені у підвищену готовність на тлі накопичення військ Росії біля кордонів України та зростання напруженості в Європі, – повідомляє Welt з посиланням на неназваного високопоставленого дипломата з Північноатлантичного альянсу.

За даними журналістів, у зв’язку з цим рішенням Оперативна група підвищеної готовності НАТО (VJTF) з 6400 солдатів має бути готовою до розгортання в зоні кризи протягом п’яти днів замість семи, як це було раніше.

Інші підрозділи NRF, зокрема спецназ та логісти, також були переведені в режим підвищеної готовності, зазначають у виданні.

За даними джерела журналістів, рішення про підвищення готовності NRF ухвалила минулого тижня Північноатлантична рада.

У виданні зазначають, що воно було прийняте на тлі загострення ситуації з російськими військами навколо України та посилення оборони східного флангу НАТО – Польщі, Румунії та країн Балтії.

Представник НАТО відмовився коментувати цю інформацію, проте заявив: нарощування військової могутності РФ навколо кордонів України підриває безпеку в Європі, а подальша агресія матиме наслідки для Москви.

При цьому він додав, що політика НАТО у відносинах із РФ залишається послідовною – оборона та діалог.

За даними розвідки, Росія може готувати нове вторгнення до України на січень. Захід загрожує їй безпрецедентними санкціями у разі вторгнення.

РФ передала США та НАТО список вимог, зокрема, вона вимагає відмовитися від розширення НАТО на схід та від військової співпраці з Україною.

У НАТО заявили, що не підуть на компроміси щодо членства в Альянсі. Росія у відповідь загрожує “воєнними кроками”.

США заявили, що у відповідь на ультиматум Росії складуть список дій РФ, що “викликають занепокоєння”.