НАТО і Україна продовжують технічне співробітництво

18.01.2022 12:28   -

Україна та Агенція НАТО зі зв’язку та інформації підписали оновлений Меморандум про продовження спільної роботи над технологічними проєктами, – йдеться у заяві на порталі НАТО.

“Ми з Україною успішно працювали декілька років, ділившись ключовими можливостями та обмінюючись знаннями. У рамках цієї оновленої угоди ми поглиблюватимемо нашу співпрацю з Україною, щоб підтримувати їх у модернізації їхніх інформаційних технологій та комунікаційних послуг, у той же час визначаючи сфери, де може знадобитися навчання їхнього персоналу. Наші експерти готові продовжувати це важливе партнерство”, – зазначив генеральний менеджер агентства NCI Людвіг Декамп.

Зазначається, що агентство постійно підтримувало Україну у технологічних питаннях, насамперед через Трастовий фонд НАТО-Україна з питань командування, контролю, зв’язку та комп’ютерів, починаючи з 2015 року. Тоді була підписана перша спільна угода.

“Підписаний сьогодні Меморандум продовжує наше співробітництво, розпочате у 2015 році. За підтримки НАТО ми плануємо й надалі впроваджувати сучасні інформаційні технології та послуги в систему управління Збройними Силами України”, – додала очільниця Місії України в НАТО Наталія Галібаренко.

У рамках цієї угоди також була розроблена Регіональна програма безпеки повітряного простору Україна-НАТО (RASP) для забезпечення раннього сповіщення та координації щодо загроз у повітряному просторі. Система включає інтегровану систему IP-телефонії та пропонує операторам інструменти, які допомагають їм взаємодіяти один з одним, зокрема, чат, географічні покажчики та виділення траси літака.