Наступний рік в умовах пандемії коронавірусу може бути ще важчим – ВООЗ

14.01.2021 15:58   -

Другий рік пандемії COVID-19 може бути важчим, ніж перший, враховуючи поширення нового коронавірусу, особливо в північній півкулі, оскільки там уже зараз циркулює більше інфекційних варіантів вірусу, – про це заявила в середу 14 січня Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), повідомляє Reuters.

Ми йдемо на другий рік пандемії і це може бути навіть жорсткіше, враховуючи динаміку передачі та деякі проблеми, які ми спостерігаємо“, – сказав Майк Райан, головний чиновник ВООЗ з надзвичайних ситуацій під час заходу в соціальних мережах.

ВООЗ, в своій останній епідеміологічній доповіді заявила, що після попередніх двох тижнів, коли менше повідомлялося про нові випадки коронавірусу в світі, минулого тижня було зареєстровано зростання кількості захворювань – близько п’яти мільйонів нових випадків. Ймовірно, це стало результатом зниження рівня протиепідемічних обмежень під час курортного сезону на зимові свята.

Безумовно, в північній півкулі, особливо в Європі та Північній Америці, ми спостерігали такий собі ідеальний для поширення вірусу сезон – холод змушував людей частіше перебувати у приміщеннях, що посилило соціальне спілкування і разом з поєднанням інших факторів спричинило збільшення обсягів передачі вірусу у багатьох країнах, – сказав Райан.

Марія Ван Керхове, технічний керівник ВООЗ щодо COVID-19, попередила: “Після канікул у деяких країнах ситуація набагато погіршиться, перш ніж стане кращою“.

На тлі зростаючих побоювань щодо більш заразного варіанту коронавірусу, вперше виявленого у Великобританії, але вже поширеного у всьому світі, уряди Європи в середу оголосили про жорсткіші та довші обмеження щодо коронавірусу. Вони включають нові вимоги до роботи офісу та закриття магазинів у Швейцарії, розширений італійський надзвичайний стан COVID-19 та зусилля Німеччини щодо подальшого зменшення контактів між людьми, уряди яких до цього часу звинувачують у недостатніх зусиллях з контролю розповсюдження коронавірусу.

Іншими словами, поруч із небезпечними мутаціями коронавірусу, у 2021 році світ чекає, можливо, посилення карантинних обмежень, адже більшість урядів уже переконалися в ефективності даних заходів для запобігання поширенню вірусу. Навіть кампанії з вакцинації навряд чи зможуть змінити ситуацію в 2021 році, адже навіть передові країни світу не бачать можливості завершити повноцінну вакцинацію свого населення до кінця поточного року.