Наскільки важко впоратись із нововведеннями владі на Дніпропетровщині?

16.01.2015 17:37   -
Автор:

Центральна влада, яка готова до радикальних реформ, та місцеві чиновники і депутати, які побоюються кардинальних змін. Адже не за горами місцеві вибори, звідси — страх втрати виборця. Саме з такою ситуацією сьогодні зіштовхнулись у містах, селах та районах, передає 9 канал.
«Ми тут стикаємося з такою ситуацією, коли обраний парламент, який, сподіватимемось, буде діяти протягом декількох років і він готовий на популярні кроки. Але, з іншого боку є обласні та міські ради, які будуть переобиратися і вони на зміни і кроки не готові », — каже політолог Віктор Пащенко.
У місцевій казні центральна влада повністю залишає збори з 11 нових податків. Але немає гарантій, що їх будуть платити, бо немає не тільки практики адміністрування, а й самих очікуваних цифр у бюджет. Найочікуваніший дохід у кошторис від нерухомого майна, але надії поки що захмарні. То ж висновок напрошується не тільки з вуст, але мимоволі і в жестах.
Але перспективи децентралізації саме для Дніпропетровська є, утім чи зможуть цим скористатись — питання дискусійне. Бо до Європи йдемо швидко, але, на думку експертів, в іншій системі координат.
«На мою думку, все-таки, це має принести нашому регіону більше позитивного, ніж негативного. А там вже подивимося, тому що немає жодної ідеї, яку наші керівники не могли б перетворити на фарс», — говорить Володимир Косюга, президент Асоціації «Дніпровський банківський союз».
«Ми, на жаль, йдемо швидко, але зовсім в іншому напрямку. У кожному разі, цей податок зараз працювати не буде. Тому що він не адмініструється. Він буде, але соціальна напруженість наростатиме, люди будуть злі і, в кінцевому підсумку, будуть намагатися якось пом’якшити, бо й вибори скоро і, взагалі-то, революцію ніхто не хоче», — каже Валерій Головін, президент Дніпропетровської асоціації фахівців з нерухомості.
Самі ж кроки до формування децентралізації ліпше закінчити до проведення виборів, щоб не витягувати «кота з мішка».