Наші “дорогі” чиновники: яка зарплата в українських міністрів?

19.10.2020 10:40   -

Видання “Слово і діло” оприлюднило інформацію про розмір заробітної плати в українському Кабміні. Хоча обмеження міністерських зарплат на час карантину було скасовано і топ-чиновники почали отримувати більше, Денис Шмигаль обіцяв, що їхні зарплати все одно будуть обмежені на рівні 5 середніх зарплат в Україні (трохи більше 60 тисяч гривень).

Втім, насправді деякі міністри у вересні 2020 року отримали більше цієї суми. Так, Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба отримав більше 80 000, як і Міністр оборони Андрій Таран. Міністр МОЗ Степанов отримав майже 76 тисяч. А от сам прем’єр-міністр Денис Шмигаль отримав значно менше – всього майже 56 000 гривень.

Цікаво, що більшість заступників міністрів отримують більші гроші, ніж самі міністри. Наприклад, якщо Дмитро Кулеба отримав 80 000, то його заступник Єнін аж 141 074 гривень.

Схожа ситуація і в інших міністерствах – зокрема у Міністерстві Молоді і спорту та Міністерстві внутрішніх справ. Наприклад, міністр МВС Арсен Аваков отримав всього 38 000 гривень за вересень, в той час як його заступники – більше (заступник К.В Павліченко – більше 65 000). Голова Міністерства молоді і спорту отримав 71 261 гривень зарплати, в той час як його заступники Попатенко і Лемеш – більше 90 000.

Складається враження, що в умовах прискіпливої уваги суспільства до зарплат міністрів, вони нараховують більші зарплати своїм заступникам навмисно, а ті їм віддають частину нарахованих грошей. Втім, це лише припущення… Але як інакше пояснити ситуацію, коли керівник міністерства отримує менше за підлеглих?