Наша землячка Марія Чащіна перемогла в міжнародному літературному конкурсі

02.07.2020 12:15   -
Автор:

Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» оголосив результати підліткового літературного конкурсу «Антитвір-2020». В онлайн-церемонії нагородження переможців взяли участь близько ста юних авторів та авторок, журі конкурсу та відома українська письменниця Катерина Бабкіна.

Одинадцятикласниця з Дніпра здобула перше місце в літературному конкурсі «Антитвір-2020» міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал». Марія Чащіна написала фантастичний твір про пандемію в Мілані, за який й отримала перше місце серед 114 учасників з усієї України. Про це повідомляє UA Дніпро.

Підлітки писали твори в рамках теми «Все буде добре. Чи ні?». Дівчина, яка перемогла, написала оповідання в стилі фантастичного реалізму під назвою “Lacrima dell’anima, що в перекладі з італійської – «Сльоза душі». Присвята твору – лікарям, які жертвують своїми життями.

«Усі події відбуваються в Мілані, якраз під час спалаху коронавірусу. Головний герой – провідник, працює посередником між світом живих і світом мертвих, він збирає душі в скриньки і вирішує куди їх відправляти – в рай чи в пекло. Головна героїня – лікарка, яка бореться за своє життя, бо вона також захворіла, і за життя інших. Я хотіла сказати цим, що треба боротися за своє життя, що життя – найдорожче, що в нас є», – розповіла Марія.

Головною дійовою особою оповідання стала лікарка-інфекціоністка Елізабет. Надихнула на створення героїні саме цієї професії бабуся, розповідає Марія.

Людмила Олександрівна також працює лікаркою, але терапевтом. Жінка говорить, консультувала онуку у питаннях фахової термінології. Авторка цьогоріч також вступає до медичного вищу.

«Ми розмовляли щодо теми, яку тему краще вибрати, чи це буде медсестра, чи це буде лікарка. Питала саме як лікарі ставляться до цих хворих, які апарати використовуються для лікування важких хворий», – розповіла бабуся Марії Людмила Пухова.

Керівниця відділу освітніх програм «Мистецького арсеналу» Світлана Цуркан говорить, що головна мета конкурсу «Антитвір» проявити таланти молоді, не обмежуючи іх, як у школі, і додає, матеріали переможців підтвердили, що це діє.

«Усі твори були дуже зрілі, важко було визначити, у першої трійки фіналістів був невеликий розрив по 6алах. Власне, це дуже зрілий твір, з точки зору читача ти оцінюєш і не бачиш, що це твір якогось початківця, підлітка», – наголосила Світлана Цуркан.

Переможців заохотили сертифікатами на курси письменницької майстерності та книгами. На наступному фестивалі «Мистецького арсеналу» в 2021 році вийде збірка матеріалів переможців конкурсу від видавництва «Ранок».

Автор – Боніфацій