“Наша” Христя стала першою в історії Канади жінкою міністеркою фінансів

19.08.2020 13:36   -

Етнічна українка Христя Фріланд стала першою жінкою на посаді міністра фінансів Канади.

Про це повідомив в Twitter глава МЗС України Дмитро Кулеба. «Щиро вітаю Христю Фріланд з призначенням міністром фінансів Канади. Вона стала першою в історії жінкою на цій посаді. Переконаний, що подальший розвиток торгівлі та економічних зв’язків України та Канади допоможе пом’якшити економічні наслідки пандемії», – написав Кулеба.

Як пише “Торонто сан“, вона була приведена до присяги як глава Мінфіну на церемонії в Оттаві у вівторок, 18 серпня.

Досі Фріланд була віцепрем’єр-міністром та міністром міжурядових справ у ліберальному уряді Канади, а перед тим очолювала МЗС.

На посаді міністра фінансів вона замінила Білла Морно, який подав у відставку в понеділок після незгоди в одному з питань із прем’єром Джастіном Трюдо. Після їхньої зустрічі 17 серпня Трюдо анонсував “невеликі зміни” у складі уряду.

За повідомленням “Торонто сан”, під час церемонії в Залі Рідо всі присутні були в захисних масках, а глава уряду привітав новопризначених міністрів не обіймами, а ударами ліктів

Як зазначає Canadian Press, Христя Фріланд очолила Мінфін у той час, коли Канада зіткнулася з найбільшим дефіцитом бюджету з часів Другої світової війни, і її робота передбачає планування економічного відновлення у зв’язку з продовженням пандемії COVID-19, адже більш ніж 40 відсотків з трьох мільйонів працівників втратили роботу через пандемію.

Міністерка фінансів Канади стоїть перед серйозним викликом, коли країна прокладає шлях через найскладніші економічні обставини після Великої депресії.

Фріланд продовжуватиме виконувати функції віцепрем’єра на додачу до міністра фінансів, а інший ліберал, Домінік Леблан, візьме на себе посаду міністра міжурядових справ.

Хто така Христя Фріланд розповідає УНІАН – дочка адвокатів Дональда Фріланда і українки за походженням Галини Хом’як. Здобула освіту в Гарвардському і Оксфордському університетах, володіє російською, українською, італійською, французькою та англійською мовами. З чоловіком і трьома дітьми живе в Торонто. Народилася в канадському місті Піс-Рівер у провінції Альберта 2 серпня 1968 р.
Фріланд була журналістом і починала кар’єру в Україні як стрінгер Financial Times, The Washington Post і The Economist.

Згодом вона зайняла посаду керуючого директора Financial Times в США. У березні 2010 року Фріланд перейшла на посаду редактора в Thomson Reuters, а у квітні 2011-го стала редактором Thomson Reuters Digital. У 2013 році вона залишила журналістику, щоб балотуватися на довиборах до парламенту Канади від Ліберальної партії. У листопаді 2015 року стала міністром міжнародної торгівлі Канади.

Фріланд була учасником та модератором багатьох форумів в Україні.

Ставши політиком, вона виграла в Канаді внутрішньопартійні праймеріз Ліберальної партії й восени 2015 року була обрана до парламенту Канади, після чого стала міністром міжнародної торгівлі і займала цю посаду до січня 2017-го. Надалі вона майже три роки була міністром закордонних справ Канади, а з листопада 2019-го – віцепрем’єром та міністром міжурядових справ.

Варто зазначити, що Христі Фріланд, яка виступає за розширення санкцій проти Росії, ще з 24 березня 2014 року заборонено в’їзд до РФ.