Нарешті заслужений артист України відреагував на події у рідній Білорусі

29.08.2020 19:30   -

«Ми з друзями з Brutto свій вибір зробили давно. Ми не визнавали офіційних підсумків виборів у 2010 році і 2015 році. Про це ми говорили у своєму інтерв’ю, про це ми співали свої пісні. Звичайно, що ми не визнаємо офіційні результати виборів у 2020 році. Вважаємо, що громадянин Лукашенко не являється легітимним і законним керівником нашої країни. Ми наполягаємо на нових, чесних, справедливих, демократичних виборах», — заявив Міхалок.

Фанати Сергія Міхалка чекають його реакції на протести: "Воїн світла", ти  де сховався? - новини Білорусь - Lifestyle 24

Він запропонував, щоб кандидатами в президенти були люди з різних галузей. Для прикладу Міхалок назвав нобелівську лауреатку Світлану Алексієвич, керівника Вільного театру Миколу Халезіна, поета і художника Лявона Вольського і чемпіона світу з кікбоксингу і тайського боксу Віталія Гуркова, – повідомляє НВ.

«Нехай буде багато кандидатів, нехай це люди будуть з усіх галузей. Нехай це будуть і професійні політики, але особисто я їм вже давно не довіряю. Політтехнології, фокус-групи. Ми втомилися від цих фокусів. Особисто я вважаю, що хорошими кандидатами будуть ті люди, які протягом багато років своїми справами, словами, вчинками, ідеями доводили, що вони є патріотами Білорусі», — сказав музикант.

Музикант також розкритикував силове придушення протестів, назвавши силовиків «скаженими псами». «Ті, хто підняв руку, мають сидіти на лаві підсудних і мають сидіти за ґратами», — наголосив він.

У кінці звернення музиканти виконали пісню «Ляпіса» «Грай».

Гэтыя быкі, маюць сваю праўду:
Ім не трэба сонца, цемры ім багата
Ім вясны не трэба, ім зімы б паболей
Каб ты хлопец спаў на пячы ў няволе

Грай! Шукай! У снах юнацкіх тваі мары!
Грай! Гукай! Вясны зяленай цёплай чары!
Грай! Спявай! Дружна песні райскай волі!
Грай! Грай! Гані быкоў – вярнецца доля!

Сергій Міхалок був активним прихильником змін в рідній Білорусі. Його пісня “Воїни світла” стала одним із гімнів Революції Гідності в Україні. Через заборону виступати на Батьківщині Міхалок переїхав жити в Україну. Білоруський гурт «Ляпіс Трубєцкой» був створений у вересні 1989 року. У 2011 році гурт потрапив до списку заборонених у Білорусі діячів культури та мистецтва. 2015 року Державна міграційна служба видала Міхалку тимчасовий дозвіл на постійне проживання в Україні.

Пошел на х*й, имперский имбецил!»: белорусский «Ляпис» ответил ватникам на  их украинофобию (ВИДЕО) - Детектор медіа.

Але з приводу протестів білорусів після сфальсифікованих виборів, музикант нічого не казав, не закликав, поводився навдивовижу пасивно в публічній сфері. Всі чекали, що він очолить супротив, стане одним з лідерів протесті, але він вперто мовчав. У своєму Instagram він викладав фото із новонародженим сином, із відпочинку на морі та архівні фото гурту. Та, коли у коментарях фанати почали запитувати, чому ж Міхалок досі мовчить, він закрив коментарі до всіх дописів. Навіть після висловленого невдоволення від його прихильників під час концерту в Одесі, коли біля клубу, де проводився концерт, зібрався невеликий мітинг на підтримку білорусів. Михалик лише спромігся на таку беззубу відповідь: «Я знаю, що мої брати-білоруси, які борються там, зовні, переможуть, як воїни світла розправляться з Дартом Вейдером, але я тут не для того, щоб пи**ти про політичні розклади», тобто він сподівається, що білоруси самі розберуться.

Можливо така нейтральна поведінка пов’язана була з очікуванням нагороди від Зеленського, оскільки дипломатично офіс Єрмака розумів, що неоднозначно буде сприйнято у Білорусі, якщо лідера їхньої антилукашевської революції нагородять від імені української держави. Ймовірно були домовленості про мовчання до Дня Незалежності України. А ось тепер вже можна й проявити політичну й громадянську позицію щодо знакових історичних подій, які відбуваються на Батьківщині.

Сергій Міхалок отримав від Зеленського Заслуженого артиста України, фото |  Стайлер