“Наполегливий” видобув кисень на Марсі, а “Винахідливий” здійнявся у марсіанське небо

22.04.2021 09:09   -

Марсохід Рerseverance уперше зміг видобути з багатої на вуглекислий газ атмосфери Червоної планети кисень, – повідомляє NASA.

Як зазначається, це завдання виконав експериментальний прилад «розміром із тостер» під назвою Mars Oxygen In-situ Resource Utilization Experiment (MOXIE). Випробування відбулися 20 квітня, на 60-й марсіанський день з моменту приземлення місії.

«Це важливий перший крок у перетворенні вуглекислого газу на кисень на Марсі. У MOXIE є над чим попрацювати, але результати цієї демонстрації технології багатообіцяльні, оскільки ми наближаємося до нашої мети — колись побачити людей на Марсі», — розповів помічник адміністратора Управління космічних технологій NASA Джим Рейтер.

MOXIE: Mars Oxygen ISRU Experiment - MIT Haystack Observatory

Нагадаємо, що напередодні вертоліт-дрон Ingenuity (“Винахідливість”), який прибув на Марс разом із марсоходом Perseverance (“Наполегливість”), у понеділок здійснив перший випробувальний політ на Червоній планеті, повідомило NASA.

«Гелікоптер на Марсі сьогодні увійшов в історію як перший літальний апарат, який здійснив контрольований політ від батареї живлення не на Землі, а на іншій планеті», – повідомили у лабораторії.

Висота першого польоту, який тривав приблизно 20 секунд, становить майже три метри. Під час польоту марсохід Perseverance ретранслював на Землю знімки й дані, отримані вертольотом-дроном. Під час подальших польотів вертоліт планується піднімати до п’яти метрів.

Робота Ingenuity розрахована на 31 день. Під час польотів на Марсі він здійснюватиме аерофотозйомку місцевості. Апарат Ingenuity 1,2 метра у діаметрі та вагою 1,8 кг оснащений двома камерами, здатний зависати у повітрі на 20-30 секунд для фотографування місцевості.

Марсохід Perseverance із вертольотом Ingenuity здійснив успішну посадку на поверхню Червоної планети 18 лютого. Американська автоматична міжпланетна станція до Марсу була запущена 30 липня минулого року. Perseverance є вже п’ятим американським марсоходом, який NASA відправило для вивчення Червоної планети.