Наглядова рада YES провела у Дніпрі зустріч із місцевими жителями

16.02.2022 19:15   -

У середу, 16 лютого, Наглядова рада Ялтинської Європейської Стратегії (YES) провела традиційний Український ланч у Дніпрі, в межах якого дізналася побажання та думки місцевих мешканців, аби потім передати їх міжнародним лідерам на Мюнхенській безпековій конференції, повідомили в пресслужбі YES.

Під час зустрічей зі студентами, представниками мерії та місцевих підприємств обговорювалася поточна ситуація із загрозою нового вторгнення РФ.

Наглядову раду YES представляють її голова Александр Кваснєвський, президент Польщі (1995−2005); Карл Більдт, міністр закордонних справ Швеції (2006−2014), прем’єр-міністр Швеції (1991−1994); Віктор Пінчук, засновник і член Ради YES, засновник Фонду Віктора Пінчука й групи EastOne, та Стефан Фукс, віце-президент Havas Group, виконавчий співголова Havas Worldwide; Керсті Кальюлайд, президентка Естонії (2016−2021), всесвітня адвокатка стратегії ООН Кожна жінка, кожна дитина.

Ялтинська Європейська Стратегія (YES) — платформа, започаткована 2004 року, де обговорюється європейське майбутнє України в глобальному контексті.

YES сприяє розвитку нових ідей, налагоджує зв’язки України з міжнародними партнерами та підтримує сили, що виступають за зміни в країні, розбудовує мережі тих, хто підтримує нову Україну по всьому світі.

З 2004 по 2013 рік щорічні зустрічі YES проводились у символічному місці – Лівадійському палаці в Ялті. Таким чином, місце, де у 1945 році було поділено Європу, стало майданчиком для об’єднання широкої Європи. Внаслідок анексії Криму Російською Федерацією щорічні зустрічі було перенесено до столиці України Києва.

У Дніпрі вони висловили свою підтримку Україні та поспілкувалися зі студентами та співробітниками підприємств, щоб передати думки місцевих мешканців міжнародним лідерам на Мюнхенській конференції з безпеки, де 19 лютого YES та Фонд Віктора Пінчука проведе Український ланч.

«Кілька днів тому, коли почули про цю дату в західних медіа, 16 лютого, зателефонували і вирішили, що саме цього дня ми маємо зібратися. Спочатку думали про Київ, але потім вирішили, що правильніше буде ближче на схід. Ми вирішили, що приїдемо сюди та поспілкуємось із жителями Дніпра. Тим більше, що за два дні буде Мюнхенська конференція з безпеки. І ми вважаємо дуже важливим там світовим політикам та лідерам розповісти, що ми сьогодні побачимо та почуємо тут. Що відбувалося тут 16-го числа, що люди відчували, як себе відчували та що очікують», — сказав засновник та член Ради YES Віктор Пінчук.

Спочатку Віктор Пінчук та члени наглядової ради YES Олександр Кваснєвський, Карл Більдт та Стефан Фукс поспілкувалися зі студентами-стипендіатами програми «Завтра UA» у Національному технічному університеті «Дніпровська політехніка».

«Для нас честь, бути тут на платформі YES, спілкуватися з людьми та висловити свою повагу та підтримку у бажанні України йти вперед. Ніхто не має права ставати у неї на заваді», — зазначив голова наглядової ради YES Олександр Кваснєвський.  

Після спілкування зі студентами вони відвідали музей «Громадянський подвиг Дніпропетровщини у подіях АТО» — для них провели екскурсію зовнішньою та внутрішньою експозиціями музею.

“Для нас дуже важливо, коли багато хто відлітає з України прилетіти сюди і тим самим показати свою підтримку”, – зазначив член наглядової ради YES Карл Більдт

Також члени наглядової ради YES переглянули тематичний фільм, присвячений українським солдатам. Під час перегляду до них приєдналася Керсті Кальюланд – Президент Республіки Естонія у 2016-2021 році.

«Ми сподіваємось на деескалацію, можливість для цього все ще є, але це може зробити лише Росія, це має бути її вирішення. Ми готові продовжувати нашу дипломатичну роботу і наполягатимемо на праві України вільно обирати своїх партнерів та союзників. Я сподіваюся, що для цієї ситуації знайдеться мирне рішення, яке ґрунтується на міжнародних законах. Україна висловлює позицію нас усіх, демократичних та миролюбних народів, які підкоряються законам», — сказала член наглядової ради YES Керсті Кальюланд.

Після відвідування музею вони вирушили на екскурсію заводом Інтерпайп, а потім також поспілкувалися з працівниками підприємств Дніпра, Нікополя та Новомосковська.