Надзвукова “Блискавка” з Дніпра вражатиме ворога і на морі, і на землі

06.01.2021 11:21   -

Надзвукова авіаційна керована ракета “Блискавка” від КБ “Південне” значно розширить можливості Повітряних сил України.

КБ “Південне” у деталях показало ракету “повітря-поверхня” “Блискавка”, аванпроект якої був захищений у жовтні 2020 року.

Державне конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля, що є провідним українським підприємствам з розробки та виготовлення ракет-носіїв та ракетного озброєння, представило концепт надзвукової авіаційної керованої ракети (НАКР) «Блискавка».

Презентація відбулась в рамках Міжнародної виставки «Зброя та Безпека-2019». Згідно з інформацією наданою розробником, НАКР класу «повітря-поверхня» фугасною проникаючою або осколково-фугасною бойовими частинами, в залежності від типу цілей які потребують ураження.

Відзначається, що застосовувати нову ракету зможуть не лише надзвукові фронтові бомбардувальники Су-24М, з яких зазвичай здійснюють пуски подібного озброєння, а й багатоцільові винищувачі Су-27 та іншими аналогічні моделі. При цьому літаки-носії НАКР будуть потребувати мінімального дообладнання.

Блискавка

Ця ракета має дальність польоту у 110 км та призначена для знищення наземних або надводних цілей. Її планують використати для озброєння фронтових бомбардувальників Су-24М. А за умови встановлення додаткового підвісного контейнера і на інших типах літаків, в першу чергу – Су-27, – інформує defence.

Добре видно модульну конструкцію самої ракети, яка складається з декількох відсіків. Двигуна, бортової апаратури, бойової частини та системи наведення.

У ракеті використаний, судячи з усього, прямоточний повітряно-реактивний двигун, який дозволяє розігнати “Блискавку” до надзвукової швидкості. За різними оцінками вона може становити від 2000 до 2500 км/год.

Блискава ракета

Одразу за двигуном знаходиться відсік бортової апаратури, де розміщуються системи керування та навігації – інерційної та супутникової. Таке поєднання дозволяє використовувати GPS виключно, як додаткову систему, інформація з якої лише “підстраховує” інерційну. Аналогічне поєднання використовує і крилата ракета Р-360 “Нептун”. Далі розміщена бойова частина, та, скоріш за все, радіовисотомір, який також необхідний ракеті для контролю льотних параметрів, особливо на кінцевій ділянці польоту.

На рендері “Блискавка” продемонстрована з активною головкою самонаведення на базі активної фазованої решітки. Це дозволяє їй знищувати радіоконтрастні цілі.

Водночас відомо, про можливість її оснащення пасивними головками самонаведення, для ураження РЛС противника. А також головкою самонаведення з комплексацією оптичного та радіолокаційного каналу, яку планують використати в ОТРК “Сапсан” для знищення наземних цілей.