Надважливу світову водну артерію закоркувало величезне судно, яке сіло на мілину

26.03.2021 19:32   -

Єгипетська адміністрація Суецького каналу (SCA) заявила, що тимчасово призупиняє судноплавство однією з найжвавіших у світі судноплавних смуг, поки сівше на мілину контейнерне судно MV Ever Given не буде відбуксирувано.

Заява в четвер відбулася після того, як відплив впродовж ночі уповільнив зусилля, спрямовані на витіснення масивного судна, яке стримало рух в обох напрямках каналу, найбільш жвавої водної артерії у світі і створило одне з найгірших суднових заторів за останні роки.

Massive ship blocking the Suez Canal brings billions of dollars in trade to  a standstill - Washington News Post
Екскаватор намагається звільнити скручене контейнерне судно Ever Give, одне з найбільших у світі контейнерних суден, після того, як воно сіло на мілину, в Суецькому каналі, Єгипет, 25 березня 2021 року.

Масивне контейнерне судно, яке сіло на мілину в Суецькому каналі, зупинивши рух на одному з найбільш жвавих водних шляхів у світі, все ще сидить незрушно на мілині. Корабель, який називали Ever Given, став горизонтально вклинений у водний шлях після сильних вітрів. За даними управління Суецького каналу, протягом 2020 року через канал пройшло майже 19 000 кораблів, в середньому 51,5 на день, – повідомляє washington post.

Масивний контейнеровоз застряг в Суецькому каналі в протягом трьох днів, втрачаючи мільярди доларів в торгівлі через судна, які стоять на обох кінцях водного шляху.

За підрахунками дослідницької фірми StoneX, понад 120 кораблів чекають проходу через 120-мильний канал.

Канал займає близько 12% морської торгівлі, що робить його важливим пунктом проходу. Кожен день блокування порушує товари на суму понад 9 мільярдів доларів.

Величезний вантажоперевізник, який састряг, має довжину понад 1300 футів і ширину близько 193 футів. Він важить більше 200 000 тонн. Один кінець корабля вклинився в одну сторону каналу, а другий простягнувся майже до іншого берега.