Надання невідкладної допомоги в умовах блекауту: що потрібно знати

13.01.2023 16:31   -

При блекауті, коли не вдається викликати швидку через відсутність зв’язку, необхідно самостійно дістатися або пункту швидкої, або найближчого лікувального закладу. За словами інструктора комунального підприємства «Госпітальєри Дніпра» Артема Соболя, викликати лікарів можна попросити й у патруля поліції чи муніципальної варти, які будуть у вашому районі.

«Часто невідкладну допомогу доводиться надавати при серцевих нападах, судомах, втраті свідомості. При серцевому нападі хворого необхідно розмістити у напівлежачому положенні, трохи підняти ноги і зігнути у колінах. При судомних нападах йде прояв захворювання, травматизації, удару тощо. При цьому основне завдання — не нашкодити людині. Слід покласти під голову щось м’яке, коли відбувається активна фаза, прибрати навколо хворого предмети, щоб вона не ушкодилася (столи, стільці, пляшки). Засікти час і викликати швидку. Коли людину відпускають судоми, може настати наступна фаза — втрата свідомості. Наше завдання — повернути людину на бік, очистити дихальні шляхи, послухати дихання, якщо не дихає — провести серцево-легеневу реанімацію», — розповів Артем Соболь.

Інструктор КП «Госпітальєри Дніпра» також нагадав: «Нині під час війни люди гинуть і від критичних кровотеч (масивний вилив крові з організму людини). Передусім порада — дбати про власну безпеку. Серед ознак критичної кровотечі — пляма крові на одязі або під пораненим, яка швидко розтікається, фонтануюча кров з рани. При цих ознаках необхідно накладати джгути-турнікети. Якщо під рукою такого немає, можна зробити імпровізований турнікет із цупкої і бажано довгої тканини. Також потрібне щось для заміни воротка, який є на турнікеті. Це може бути або довгий ключ, тверда палиця. Якщо і цього немає, то проводимо таку маніпуляцію як пальцьове притиснення і обов’язково у рукавичках. Воно може бути прямим, коли побачили рану і затиснули прямо туди, і непрямим — коли притисненням зупиняємо ту чи іншу артерію».

КП «Госпітальєри Дніпра» проводять курси щодо безпеки життєдіяльності, навчають першої домедичної допомоги. Детальна інформація за тел.: 099-269-64-34.