Нацбанк готовий вдруге націоналізувати ПриватБанк

16.05.2019 17:00   -
Автор:

У разі, якщо апеляційні суди стануть на бік Ігоря Коломойського та підтвердять незаконність націоналізації ПриватБанку у 2016 році, то Національний банк може повторно ухвалити рішення про виведення банку з ринку шляхом націоналізації, пише hromadske.ua.
Про це повідомила заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова в інтерв’ю Reuters.
За словами Рожкової, визнання незаконною націоналізації ПриватБанку загрожує фінансовій стабільності України та подальшій співпраці з Міжнародним валютним фондом у межах програми на 3,9 мільярда доларів.
Підставою для повторної націоналізації ПриватБанку стане те, що у разі визнання передачі банку у державну власність незаконною, ПриватБанк повинен буде повернути державі 155 мільярдів гривень, якими його докапіталізували у 2016 році. Це призведе до неплатоспроможності банку та змусить Нацбанк вжити заходів — або ліквідувати банк, або націоналізувати його.
«Тоді банк залишиться без капіталу. Ми, як регулятор фінансового сектору, будемо робити вибір відповідно до законодавства: стаття 56 закону каже, що ми мусимо визнати такий банк неплатоспроможним», — повідомила Рожкова.