Набув чинності закон про право цивільних українців на вбивство ворога з Московії

10.03.2022 08:47   -

Набув чинності Закон України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України», який було підписано президентом України Володимиром Зеленським 3 березня. Ухвалено Закон 280 голосами «за» з 307-ми того ж дня.

Закон передбачає у період дії воєнного стану надання права на отримання вогнепальної зброї громадянам України, а також іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, та виявили намір взяти участь у захисті держави.

Цивільні українці мають право отримати вогнепальну зброю і нарівні з військовими використовувати її проти російських агресорів. Ніякого покарання за це не буде.

Стріляти у ворога можна і з власної зброї – нагородної, спортивної та мисливської. При цьому отриману від держави зброю і патрони після війни доведеться здати в поліцію.

Законом встановлено, що цивільні особи можуть брати участь у відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації або агресії іншої країни, та отримати вогнепальну зброю і боєприпаси до неї відповідно до порядку та вимог, установленому Міністерством внутрішніх справ України.

Застосування цивільними особами вогнепальної зброї, отриманої відповідно до цього Закону, здійснюється аналогічно застосуванню зброї військовослужбовцями під час виконання ними завдань щодо відсічі збройної агресії проти України.

Отриману вогнепальну зброю і невикористані боєприпаси треба здати до органів Національної поліції України не пізніше 10 днів після припинення або скасування дії воєнного стану в Україні.