На Землі додалося океанів

09.06.2021 10:59   -

National Geographic офіційно визнала п’ятий океан на планеті Земля.

Починаючи з 8 червня, у Всесвітній день океанів, картографи National Geographic визнають водойму, яка межує з Антарктидою, Південним океаном.

“Південний океан давно визнаний вченими, але оскільки ніколи не було згоди на міжнародному рівні, ми ніколи не визнавали його офіційно”, – зазначив у повідомленні географ Національного географічного товариства Алекс Тейт .

Відсутність міжнародної згоди щодо Південного океану залишається, але National Geographic тепер включатиме маркування для Південного океану на всіх своїх картах.

Південний океан, як самостійний водний об'єкт :: Проблеми відокремлення Південного  океану :: Матеріали | novageografia.com

Комітет з питань картографії Національного географічного товариства заявляє, що роками розглядав питання визнання Південного океану, оскільки вони міркували, якщо водойма має достатньо унікальних характеристик, щоб відокремитись від Тихого, Атлантичного, Арктичного та Індійського океанів.

Деякими факторами, які зрештою призвели до цього рішення, були виразні сучасні та унікальні морські екосистеми Південного океану.

“Ми завжди позначали це, але ми позначали це дещо інакше, ніж інші океани”, – сказав Тейт. “Ця зміна робила останній крок і заявила, що ми хочемо визнати її через її екологічну відокремленість”.

Національне географічне товариство, яке займається розробкою карт з 1915 року , сподівається, що ця зміна закликає людей допомогти зберегти Південний океан.