На Закарпатті командир батальйону за хабарі залишав військових служити в тилу

01.10.2024 11:07   -

ДБР спільно з СБУ на Закарпатті викрили та затримали командира батальйону однієї з військових частин, який брав гроші з підлеглих військовослужбовців за можливість служити в тилу. Про це повідомляє 49000 з посиланням на Державне бюро розслідувань.

Частина особового складу вказаного батальйону мала перейти у підрозділ, який виконуватиме завдання у районі бойових дій, а решта – залишитись на Західній Україні. Командир запропонував підлеглим заплатити йому за можливість залишитися в тилу. Для цього він залучив довіреного військовослужбовця, який мав отримувати кошти від солдатів.

Правоохоронці задокументували отримання від одного з підлеглих 1 300 доларів США за включення його до списку “тиловиків”. Платили за місце в роті охорони й інші військовослужбовці.

Встановлено, що спільник командира встиг отримати 300 тисяч гривень на власні банківські рахунки, а також близько 30 тисяч доларів США готівкою.

Командира батальйону та його спільника було затримано та повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 КК України). Обом загрожує позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна. Суд обрав військовим запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Наразі триває розслідування, встановлюються інші факти протиправної діяльності та повне коло причетних до оборудки осіб.