На Вербну (Пальмову) неділю пролунали вибухи під римо-католицьким собором в Індонезії

29.03.2021 12:22   -

Двоє зловмисників, які вважаються членами бойової мережі, яка заявила про вірність угрупованню “Ісламська держава”, підірвали себе біля переповненого римо-католицького собору під час Вербної неділі на месі на острові Сулавесі в Індонезії, поранивши щонайменше 20 людей, заявила поліція, – повідомляє washingtonpost.

Вибух пролунав близько 10:30 ранку, коли перша група відвідувачів церкви виходила з церкви, а входила інша група.

За його словами, охоронці церкви підозрювали двох чоловіків на мотоциклі, які хотіли увійти до будівлі, і коли вони поїхали протистояти їм, один із чоловіків підірвав свою вибухівку.

Пізніше поліція заявила, що обидва зловмисники були вбиті миттєво, а докази, зібрані на місці події, свідчать про те, що одним з них була жінка. Серед поранених були чотири охоронці та кілька відвідувачів церкви, повідомляє поліція.

Генерал-секретар Національної поліції Лістіо Сігіт Прабово заявив журналістам, що, як вважають, двоє зловмисників були членами бойової групи “Джемаа Аншорут Даула”, яка заявила про вірність групі “Ісламська держава” і несе відповідальність за смертельні вибухи в індонезійських церквах у 2018 році.

Напад за тиждень до Великодня в країні з найчисельнішим мусульманським населенням, де проживає більшість мусульман, відбувся в той час, коли країна була в стані підвищеної готовності після арешту в грудні лідера бойової групи Південно-Східної Азії Джемаа Ісламії, яку багато країн визнали терористичною групою.

Індонезія веде боротьбу з бойовиками з моменту вибухів на курортному острові Балі в 2002 році, коли загинуло 202 людини, переважно іноземні туристи. Напади, спрямовані на іноземців, в останні роки були в основному замінені меншими, менш смертоносними ударами, спрямованими на уряд, поліцію та антитерористичні сили або людей, яких бойовики вважають невірними.

Двоє зловмисників були пов’язані з групою підозрюваних бойовиків, заарештованих в Макассарі 6 січня, коли поліцейський загін проти тероризму розстріляв і вбив двох підозрюваних у бойовиках та заарештував 19 інших за їхню передбачувану роль у вибуху смертників у Філіппінах.

Останній серйозний напад Індонезії був у травні 2018 року, коли дві сім’ї здійснили серію вибухів-смертників на церкви в місті Сурабая, в результаті чого загинуло десяток людей, у тому числі дві молоді дівчини, батьки яких задіяли їх в одному з нападів. Поліція заявила, що батько був лідером місцевої філії Jemaah Anshorut Daulah.

Щонайменше 20 людей були поранені внаслідок нападу та потрапили до лікарень для лікування, сказав Мохаммад Махфуд, міністр-координатор з політичних, правових та безпекових питань.

Індонезія була в стані підвищеної готовності з тих пір, як у грудні поліція заарештувала лідера Джемаа Ісламії Аріса Сумарсоно, також відомого як Зулкарнаен. Протягом останнього місяця контртерористичний загін країни заарештував близько 64 підозрюваних, у тому числі 19 в Макассарі, після повідомлення про можливі напади на поліцію та культові місця.

Джемаа Ісламія колись була потужною терористичною мережею в Південно-Східній Азії, але впродовж останнього десятиліття ця терористична організація зазнала удару від переслідування правоохоронцями, однак за останні роки бойовики, які воювали в угрупованнях “Ісламської держави” в Іраку та Сирії повернулися до Індонезії спричинили нові загрози.

Останній серйозний напад Індонезії був у травні 2018 року, коли дві сім’ї здійснили вибухи смертників на церкви в Сурабаї, внаслідок чого загинуло десяток людей, у тому числі дві молоді дівчата, батьки яких задіяли їх в одному з нападів. Поліція заявила, що батько був лідером місцевої філії Jemaah Anshorut Daulah.