На Тернопільщині керівник ГО та депутат допомогли втекти з країни 122 “ухилянтам”

18.08.2024 09:34   -

На Тернопільщині місцевий депутат і голова громадської організації допомагали військовозобов’язаним чоловіками незаконно виїхати за кордон за підробленими документами. Про це повідомляє 49000 з посиланням на Держприкордонслужбу.

Слідством встановлено, що фігуранти цих проваджень загалом незаконно переправили за кордон 122 чоловіків призовного віку, переважна більшість яких були вихідцями Тернопільщини, а також сусідніх – Львівської, Івано-Франківської та Хмельницької областей.

Зокрема, встановлено незаконну діяльність мобілізованого депутата однієї із сільських рад. У військовій частині він вносив прізвища своїх клієнтів, як водіїв-волонтерів, які виїжджали за гуманітарною допомогою для ЗСУ. На підставі сфальшованих листів ця інформація потрапляла до автоматизованої інформаційної системи. У такий спосіб протягом липня 2022 – січня 2023 років підозрюваний допоміг незаконно виїхати за кордон 74 військовозобов’язаним чоловікам.

У рамках іншого провадження встановлено незаконний виїзд за межі України 48 чоловіків призовного віку. Усі вони виїжджали за системою «Шлях», як водії, які мали привезти гуманітарну допомогу, але жоден з них не повернувся з-за кордону. Слідство встановило причетність до організації цієї схеми тернополянина, який є засновником громадської організації та двох його спільників.

В обидвох випадках кримінальне провадження проводилося за ч. 2 ст. 332 Кримінального Кодексу України «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України». Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.