На Січеславщині творчо обговорили значення Лесі Українки для країни та пригадали діяльність Косачів на Катеринославщині

26.02.2021 08:37   -

До 150-річчя з дня народження Лесі Українки у Дніпропетровській ОДА організували творчу зустріч. Громадські активісти говорили про життя та творчість видатної поетеси і письменниці, декламували вірші, – повідомляє adm.dp.

За круглим столом зібралися представники облдержадміністрації та громадських організацій, науковці, письменники.

Зокрема, говорили про діяльність родини Косачів на Катеринославщині. Говорили й про знайомство Лесі Українки та Дмитра Яворницького. Леся Українка побувала у Катеринославі лише один раз, у червні 1891-го року, розповіла завідувачка меморіального будинку-музею Д. Яворницького Яна Тимошенко.

Твори Лесі Українки досі живуть та не втрачають актуальності, – зазначив громадський діяч Василь Дудко. – Вона – це той «наріжний камінь» нашої держави, на який маємо спиратися».

«Разом з матір’ю та молодшою сестрою їхали до Криму – через наше місто. Відвідали Кодацький поріг, про це поетеса написала у своїх спогадах», – сказала Яна Тимошенко.

Учасники заходу також обговорювали роль Лесі Українки в розвитку культури країни та державотворенні, її поезію, відомі та нові аспекти її творчості.