На Січеславщині поліція викрила угруповання шахраїв і припинила діяльність мінізаводу, де підробляли пальне

30.12.2021 07:05   -

На Дніпропетровщині поліцейські викрили угруповання шахраїв, які ошукали людей на понад пів мільйона гривень. Про це йдеться в пресрелізі обласної прокуратури.

Правоохоронці встановили, що шахрайську схему організувала мешканка Нікополя. У спільники вона залучила ще трьох осіб. Вони розміщували оголошення про прийом на роботу в газетах та Інтернеті. Під виглядом працевлаштування «роботодавці» укладали з кандидатами фіктивні трудові договори, отримували їхні паспортні дані, банківські картки, підміняли SIM-карти на мобільних телефонах, після чого оформлювали на них кредити.

У період з серпня 2020 по жовтень 2021 року шахрайському угрупованню вдалося ошукати 11 громадян на суму понад пів мільйона гривень.

Чотирьом членам організованої злочинної групи повідомлено про підозру у шахрайстві. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. Їм загрожує від п’яти до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

А у Кривому Розі поліцейські припинили діяльність мінізаводу, на якому виробляли фальсифіковане пальне, – повідомили на сайті обласного управління Нацполіції.

Правоохоронці з’ясували, незаконне виробництво організував місцевий мешканець. Сировину для виробництва фальсифікату закупляли в Івано-Франківській області. До сировини додавали різні хімічні речовини та виробляли “бензин” різних марок. Збували підробне пальне через мережу АЗС, а також підприємствам, в тому числі державним.

За словами речниці департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції Наталії Калиновської, у ході обшуків правоохоронці вилучили майже 130 тисяч літрів пального на загальну суму майже 3,5 млн грн та спецобладнання. Також розірвано договір, відповідно до якого державному підприємству мали продати підробного пального на 25 млн грн.

“Відкрите кримінальне провадження. На вилучене майно накладені арешти. Після проведення необхідних процесуальних дій вирішуватиметься питання про оголошення учасникам «схеми» підозри”, – повідомила Наталія Калиновська.

Досудове розслідування проводиться за статтями 204 (незаконне виготовлення та збут підакцизних товарів) та 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.