На Київщині посадовці вирубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику

29.03.2024 12:05   -

Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) за сприяння Національної поліції повідомили про підозру в. о. директора держпідприємства «Північна Пуща» та його спільникам у незаконній рубці цінних дубів на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. Про це повідомляє 49000 із посиланням на ДБР.

За даними слідства, у грудні 2023 року голова держпідприємства організував незаконну порубку 185 дубів на території Денисовецького лісництва ДСП «Північна Пуща». До реалізації злочину він залучив трьох цивільних осіб, видавши їм спеціальні перепустки на територію заповідника.

Чиновник показав виконавцям територію для рубки, де росли понад 100-річні дуби. Ділкам допомагав працівник правоохоронного органу, який супроводжував транспорт зі зрубаною деревиною.

Спільники вивезли деревину на один зі столичних пунктів приймання деревини, де її продали на підставі фіктивних документів. Загальна сума збитків державі становить понад 59 млн грн.

Виконувачу обов’язків директора держпідприємства «Північна Пуща», співробітнику правоохоронного органу та трьом цивільним особам повідомлено про підозри у незаконній рубці та збуті лісу, що спричинило тяжкі наслідки, за попередньою змовою групою осіб (ст. 27, ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років.

За результатами проведених обшуків вилучена зрізана деревина об’ємом понад 350 м куб, яку ділки не встигли продати.

Досудове розслідування триває, встановлюється повне коло залучених до оборудки осіб.