На Київщині громада Черняхова перейшла з УПЦ МП до Православної церкви України

30.05.2022 10:10   -

Люди одностайно підтримали перехід парафії до УПЦ та висловили недовіру отцю Михайлу. Замість нього громада хоче призначення священника Православної церкви України, якому довіряє.

В суботу 28 травня віряни з громади села Черняхів Обухівського району Київської області (село входить до Кагарлицької міської територіальної громади) провели зібрання, на якому вирішили про підпорядкування місцевої церковної парафії Православній церкві України (ПЦУ). До цього часу в селі Богослужіння відправлялися за канонами УПЦ (МП) священником Михайлом, повідомляє Дмитро Дубенський.

Втім, після нападу рф на Україну 24 лютого суспільна думка мешканців Черняхова докорінно змінилась – вірянам не сподобалась позиція московського патріархату, який не засудив російську агресію й очільника кремля, а священнослужителі УПЦ МП продовжували молитися за патріарха кіріла.

До цього представники громади вже намагалися переконати отця Михайла про доцільність підпорядкування парафії ПЦУ. 13 травня ініціативна група черняхівців разом з теробороною намагалися розблокувати храм великомученика Димитрія Солунського для допуску туди парафіян та священників ПЦУ. Щоб почати Богослужіння та молитви згідно з канонами Української церкви. Однак соратники отця Михайла та прихильники УПЦ МП спровокували конфлікт, що ледь тоді не переріс у неконтрольовану розправу «над агентами кремля». На щастя на минулій зустрічі переміг прагматизм і обидві сторони зійшлися на тому, щоб все відбувалося в рамках закону та проходило в юридичній площині.

28 травня для забезпечення порядку і законності до храму прибули посилені наряди співробітників Нацполіції. І хоча нечисленна група вірних УПЦ МП (разом з деякими невстановленими особами, не місцевими) знову заблокувала вхід до храму, церкву ніхто не штурмував. Зібрання проходило мирно, цивілізовано, відкрито та максимально демократично (тут, до речі, деяким західним країнам ще слід повчитися демократичним стандартам українського села Черняхів – авт.). Всі могли висловитися та пояснити свою позицію.