На Дніпропетровщині презентували «Євромапу» України

28.11.2019 16:15   -
Автор:

Наскільки регіони України готові до інтеграції у Євросоюз? Дослідження на таку тему останні п’ять років проводив центр «Нова Європа». Рейтинг областей за 34 критеріями оформили у вигляді «Євромапи» України. Її презентують у регіонах. Розпочали з Дніпропетровщини, повідомляє інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ“.
«Приємно, що нашу область обрали першою для презентації. За окремими показниками Дніпропетровщина займає найвищі місця у рейтингу. Наприклад, за часткою експорту товарів до країн ЄС. За чотири роки вона зросла з 20% до 36% від загального обсягу продукції, реалізованої на зовнішніх ринках. На перших позиціях регіон і за показниками дотримання гендерного паритету», – зазначила заступниця голови Дніпропетровської ОДА Ірина Грицай.
Готовність регіонів до євроінтеграції визначали за 34 критеріями. Враховували експортні потужності, кількість інвестицій із країн ЄС, якість доріг, кооперацію в освітній, науковій та культурній галузях, зручний доступ до адмінпослуг. Приміром, Дніпропетровщина – на першому місці за кількістю ЦНАПів. А ще – у лідерах за прозорістю інвестицій та часткою капіталу з європейських країн.
«Область активно долучається до реалізації спільних із ЄС наукових та освітніх програм. Але її можливості набагато більші. Дніпропетровщині необхідно переорієнтувати стратегічні плани, аби енергійніше використовувати такий інструмент, як міжлюдські контакти. Адже це і є євроінтеграція», – підкреслила радниця віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.
Головна мета дослідження – не визначити місце, яке посідає та чи інша область у рейтингу, а привернути увагу громадськості до питань євроінтеграції, наголосили автори «Євромапи».
«Приємно, що Дніпропетровщина посідає перше місце за комунікацією. Так, веб-сторінка облдержадміністрації найповніше, порівняно з іншими областями, розповідає про євроінтеграцію», – сказав перший заступник директора центру «Нова Європа» Сергій Солодкий.
На презентацію завітали представники місцевої влади, наукова спільнота регіону, молоді активісти, громадськість.