На Дніпропетровщині вшанували пам’ять Героя України Сергія Нігояна (ФОТО)

22.01.2015 18:30   -
Автор:

22 січня, у День соборності України, виповнився рік з дня трагічної загибелі учасника й одного з охоронців Євромайдану, Героя Небесної сотні Сергія Нігояна. У цей день на могилі патріота у його рідному селі Березнуватівці зібралися його рідні та близькі, товариші, однокласники, односельчани та однодумці.
Про це повідомляє видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
Як пригадує однокласниця Сергія, він був не по рокам розвиненим, був старшим та мудрішим. У нього завжди була своя позиція, яку відстоював. Він був дуже принциповою людиною, прямою, у нього було загострене почуття справедливості, тому ніхто не був вражений тим, що він поїхав до Києва.
«Коли він поїхав на Майдан, ми спілкувалися в соціальних мережах. Він не хотів, щоб ми залишалися байдужими. Він вважав, що саме на майдані вирішується доля країни», – розповідає Ірина Півненко.
Вона пишається тим, що ця людина навчалася разом із нею. «Колись, коли моя дитина буде навчатися у школі та відкриє підручник історії, там буде Сергій Нігоян. І я скажу, що це мій однокласник, Герой України», – наголосила Ірина Півненко.
У школі, якій навчався Сергій Нігоян, з нагоди річниці загибелі відкрили музей його імені. У класі, де навчався Сергій Нігоян, стоїть його величезний портрет, фотографії з Майдану, особисті речі Героя Небесної сотні: каска, куртка, гітара, прапор, який передали побратими Сергія Нігояна по Майдану. На парті, за якою він сидів, табличка з його іменем та томик «Кобзара».
Не випадково поряд із фотографіями Сергія Нігояна висять портрети видатних українських письменників – це кабінет української мови та літератури, а тепер і Героя Небесної сотні.
Як розповідає директор Березнуватівської школи Юрій Пивоваров, класним керівником Сергія Нігояна була вчитель української мови та літератури, яка напевно й привила йому любов до всього українського.
В рідній школі, рідному селі, на Дніпропетровщині живе пам’ять про ще зовсім юного Героя України.
«Ми відкрили цей музей для того, щоб те, що було закладене в душі Сергія Нігояна, можна було передати нашим дітям. Ми прагнули передати цим невеличким музеєм дух Майдану», – зазначив Юрій Пивоваров.
У квітні на школі відкрили пам’ятну табличку, яка повідомляє про те, що тут навчався Герой України Сергій Нігоян. Сьогодні колектив школи виступає з ініціативою присвоїти школі ім’я Сергія Нігояна.










Довідка.
Нігоян Сергій Гагікович – учасник і один з охоронців Євромайдану, вбитий 22 січня 2014 року під час подій на вулиці Грушевського в Києві. Громадянин України вірменського походження. Герой України.
Народився та проживав у селі Березнуватівці Солонянського району Дніпропетровської області. Батько та мати — вірмени, був єдиною дитиною в сім’ї. Родина Сергія Нігояна переїхала жити в Дніпропетровську область з прикордонного з Азербайджаном села Навур, рятуючись від війни в Нагірному Карабасі. Родина вважалася благополучною, Сергій у селі користувався повагою, вважався спокійним, працьовитим і справедливим.
У 2011 році вступив до Дніпродзержинського коледжу фізичного виховання, навчався за фахом «вчитель фізкультури», але був відрахований 2013 року. Активно займався карате, в 2012 році посів третє місце на чемпіонаті Дніпродзержинська з кіокушинкай карате.
Учасник Євромайдану з 8 грудня 2013 року. На Майдані був охоронцем, жив у наметах разом з протестувальниками з Львівщини та Івано-Франківщини, а також у Будинку профспілок.
22 січня на вулиці Грушевського (Київ) в ході Революції Гідності з новою силою спалахнуло жорстоке протистояння Євромайдану з офіційною владою України, в яке мирна акція переросла ще 19 січня. Поштовхом до цього стало прийняття Верховною радою 16 січня пакету законів, які обмежували права громадян, надавали органам державної влади більшу свободу дій у сфері покарання учасників акцій протесту.
Частина людей з Євромайдану вирішила пройти до будинку Верховної Ради, щоб висловити свій протест. Дорогу їм перекрили сили «Беркуту», які загородилися автобусами та вантажівками безпосередньо біля входу на стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського. Внаслідок протистоянь між мітингувальниками та силовиками близько 200 протестувальників було поранено.
За офіційними даними, 22 січня загинули троє протестувальників. Першим з них став Сергій Нігоян. Одне з кульових поранень він отримав в шию, ще одне — в голову.
26 січня 2014 Сергія Нігояна поховали на сільському кладовищі в рідному селі. Провести хлопця в останню путь зібралося понад 2000 людей.