На Дніпропетровщині відбулося розвінчання міфів про загрози НАТО

18.11.2014 17:48   -
Автор:

Серед українців існує безліч міфів про загрози вступу до НАТО. Голова громадської ліги «Україна – НАТО» Сергій Джердж під час жвавого діалогу з радником голови Дніпропетровської ОДА Борисом Трейгерманом розвінчав більшість з цих побоювань.
Про це повідомляє видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
«Щоб народ України безболісно прийняв рішення про вступ або невступ до НАТО, потрібно вести роз’яснювальну роботу. Тому що людина, яка піднімає руку «за» чи «проти», сьогодні вже не хоче бути безмовною овечкою, яку ведуть на забій. Вона хоче розуміти, навіщо це потрібно. Сьогодні багато хто не розуміє і ставить конкретне питання – навіщо? Від незнання у людей породжуються домисли», – зазначив Борис Трейгерман та під час довгої розмови поставив голові громадської ліги «Україна-НАТО» низку конкретних питань про вступ до НАТО, що турбують більшість громадян.
Сергій Джердж розвіяв міфи та хибні думки про НАТО:
Україні не доведеться витратити величезні кошти на переозброєння.
Жодну країну, яка вступила в НАТО, не примушували змінювати зброю. У них лишилася традиційна зброя та військові автомобілі. Звичайно ж, є певна стандартизація, але це не вимога для України.
Після вступу до НАТО Україні не доведеться збільшувати армію чи видатки на неї.
В жодній країні, що вступила в НАТО, не було ніякого розширення військ. Насправді вони скорочували збройні сили, проте ті збройні сили, які були – польські, естонські, румунські, болгарські, залишалися. Тому якщо б і Україна набула членства в НАТО, то додаткових військ не було б.
«Всі говорять про те, що вступ в НАТО призведе до підвищенню фінансування армії. В Україні за законодавством на армію відраховується 3% від бюджету країни. Вимога НАТО – 2%. Насправді ж, країни-члени НАТО останні роки через економічну кризу витрачали лише 1,5%», – зазначив Сергій Джердж.
НАТО не знищить незалежність країни, а навпаки зміцнить її.
«Ми бачимо як розвиваються європейські країни. Нема питань щодо розвитку мови, культури, традицій. НАТО ставить вимоги не лише щодо стандартизації та певних змін в системі Міноборони. Якщо поговорити з військовими, то вони скажуть, що до вступу в НАТО готові. Знання англійської мови, уніфікування засобів зв’язку та топографічних карт – це все вже зроблено, а інших стандартів немає», – додав голова громадської ліги «Україна-НАТО».
Вступ в НАТО не знищить нашу промисловість
Для українського військово-промислового комплексу (ВПК) членство в НАТО – це друге дихання. Наприклад, в Туреччині до вступу в НАТО ВПК дорівнював нулю. Сьогодні Туреччина по ліцензії збирає американський винищувач для себе та на продаж. Україна могла б отримати додаткові ноу-хау від європейців.
«Наша армія могла б отримати те, чого нам не вистачає. Зокрема, ті ж радіостанції для БТР. Наші металеві конструкції дуже вигідні, проте, якщо ми їх оснастимо ще й сучасною електронікою, їхня конкурентоспроможність значно зросте», – розповів Сергій Джердж.