На Дніпропетровщині продовжують «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»

02.10.2014 12:20   -
Автор:

Партнерську угоду про реалізацію в області III фази спільного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ) підписано 2 жовтня в Дніпропетровській обласній раді.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ГЛАВНОЕ».
Впровадження третьої фази Проекту МРГ розраховано на 4 роки. Загальний бюджет складає 23.8 млн євро. Під час третьої фази проект буде надавати підтримку обласним та місцевим органам влади з поширення кращих практик і досвіду по спільному плануванню, орієнтованому на громади Дніпропетровської області. Як і на першому та другому етапах, третя фаза проекту буде заохочувати власні ініціативи місцевих громад по всій Україні, задля поліпшення умов життя в селах і малих містах.
Особлива увага націлена на сприяння децентралізації та впровадженню енергоефективних технологій. Діяльність Проекту МРГ буде спрямована на відновлення базової соціальної та комунальної інфраструктури в таких пріоритетних сферах діяльності громад, як енергоефективність, охорона здоров’я, охорона навколишнього середовища, водопостачання, розвиток малого аграрного бізнесу.
«Сьогодні ми гідно завершили другу фазу проекту і можемо спокійно починати третю. Дніпропетровська область за 6 років реалізації МРГ проявила себе з найкращого боку і є прикладом для решти областей. За час роботи проекту, жителі Дніпропетровщини взяли активну участь в його реалізації. Це говорить про те, що людям небайдужа доля території, на якій вони живуть, і вони спільно займаються її благоустроєм. Люди проявили ініціативу, визначили найбільш актуальну проблему своєї території, розробили проект її рішення і зібрали на це певні кошти. А отримавши додаткові фінансові ресурси, забезпечили реалізацію проекту. Обласна рада, в свою чергу, готова надавати всебічну підтримку активним та ініціативним жителям області», – говорить у своєму коментарі голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод.
За словами Євгена Удода, саме такий підхід забезпечив Дніпропетровському регіону статус лідера в реалізації проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в нинішньому році.
Нагадаємо, процес впровадження першої фази Проекту МРГ в Дніпропетровській області розпочався в липні 2008 року. Згодом, успішно почалася друга фаза Проекту в 2011 році. Протягом двох фаз Проекту МРГ через реалізацію мікропроектів умови життя більше 110 тисяч людей значно покращились. Результатом двох фаз проекту стало відновлення 57 дитячих садків і шкіл, 23 медичних пунктів, 11 об’єктів доступу до якісної води, 19 об’єктів енергозберігаючого вуличного освітлення. Місцеві ініціативи були успішно реалізовані завдяки об’єднанню зусиль жителів сіл, місцевої, районної та обласної влади, Проекту МРГ та приватних спонсорів. У перебігу I і II фаз проекту в Дніпропетровській області реалізовано 124 мікропроекти на суму близько 22,4 млн грн.