На Дніпропетровщині «народна люстрація» чи незаконні кадрові чистки?

09.06.2015 09:00   -
Автор:

На Дніпропетровщині міліція розпочала кримінальні провадження через перешкоджання роботі новопризначеного президентом голови Новомосковської райдержадміністрації Павла Селіхова. В облдержадміністрації зазначають: на Дніпропетровщині сталась «спроба незаконного усунення» посадовця від виконання своїх обов’язків – минулого тижня люди на чолі з представником «команди Коломойського» блокували кабінет держслужбовця, звинувачували його у зв’язках із Партією регіонів, вимагали відставки, пише “Радіо Свобода”.
Ініціатори візиту до кабінету держслужбовця стверджують: їхні звинувачення були обґрунтованими. Але сам керівник району звинувачення відкидає і каже, що на конфлікті з ним намагаються робити піар. Експерти ж зазначають, що інцидент у Новомосковську може повторитись в інших районах області.
Через інцидент із новопризначеним головою Новомосковської райдержадміністрації Павлом Селіховим міліція порушила одразу два кримінальні провадження – за статтею «погроза або насильство щодо службової особи» та «хуліганство». За версією міліції, до службового кабінету посадовця минулого тижня увійшло близько 30 людей, які звинувачували його у зв’язках із Партією регіонів і вимагали відставки. За даними правоохоронців, після чотиригодинних «словесних перемовин» ці особи залишили будівлю.
Читайте також: Новомосковский район полностью отдан на разграбление нардепа Нестеренко, – журналист
В офіційній інформації з міліції немає жодного слова про учасників та ініціаторів інциденту. Разом з тим вони відомі: і з інформації облдержадміністрації, і з відео, викладеного самими учасники в мережі інтернет, видно: активну роль у перемовинах із посадовцем відігравали екс-заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Геннадій Корбан та народний депутат Андрій Денисенко. Видно також важлива деталь, яка стала однією з підстав для звинувачень, – годинник новопризначеного посадовця із зображенням «георгіївської стрічки».
Народний депутат України Андрій Денисенко зазначає: були вагомі причини вимагати відставки Павла Селіхова. Він стверджує: обіймаючи посаду голови окружної виборчої комісії в Новомосковську, той забезпечував перемогу регіоналів та пов’язаних із ними осіб. Не забутий і годинник: тепер держслужбовця також звинувачують у «пропагуванні сепаратистських поглядів». Як повідомив Радіо Свобода у понеділок Андрій Денисенко, він вже надіслав звернення щодо цього на ім’я президента Петра Порошенка й чекає на реакцію.
«Я спрямував звернення до президента України Петра Порошенка, адже саме він призначає голів райдержадміністрацій, в якому довів до його відома два факти, які, вочевидь, не були відображені в тих документах, які пан Селіхов подав на затвердження до Адміністрації президента. Перший факт – Селіхов , будучи представником Партії регіонів, очолював окружну виборчу комісію. І друге – те, що він на робочому місці в робочий час популяризує символіку терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР», «колорадську» стрічку. Це на годиннику», – каже Денисенко.
«І я роблю висновок, що людина з таким політичним минулим і такими поглядами не може обіймати таку посаду. Наразі ми переадресували м’яч на поле президента, і йому ухвалювати остаточне рішення. У нас було головне завдання – звернути увагу громадськості, ЗМІ, обласної і державної влади. Ми просто хочемо запровадити більш цивілізовану, ніж «смітникова люстрація», практику усування невідповідних чиновників з їхніх посад. Якщо влада не буде реагувати, недовіра буде накопичуватись», – додав у коментарі Радіо Свобода Андрій Денисенко.
Новопризначений голова Новомосковської райдержадміністрації Павло Селіхов усі звинувачення на свою адресу відкидає. Заявляє: немає жодного судового рішення, яке б доводило неправомірність його дій на посаді голови окружної виборчої комісії. Голова РДА запевняє: він став мішенню для критики з боку Геннадія Корбана та його оточення невипадково.
«Корбана і народного депутата Денисенка я знаю ще з минулих виборів народних депутатів, вони приїздили, рвали на мені сорочку, робили спробу звинуватити мене в тому, що я все підрахую на користь регіоналів. Все це відкинув. Я довів і можу довести, що це не так. 9 судів ми виграли. А зараз Корбан – у Чернігівській області проводяться довибори народних депутатів, і він там балотується, ото він і піариться. Я звернувся до міліції, порушені дві кримінальні справи, вони розслідуються», – каже Селіхов.
Що ж до годинника, пояснює посадовець, – це подарунок дворічної давнини від місцевої ветеранської організації: що на ньому зображено, каже посадовець, не звертав уваги.
Зараз вже ці годинники я викинув, втопив у річці Самарі. Це не страшне, головне – дії. А в мене син є бійцем АТО, в аеромобільних військах
Павло Селіхов
«Що ж до годинника – у мене є 6 годинників, починаючи з того, як я був лейтенантом, там є радянська символіка, і закінчуючи годинником, який мені подарувала два роки тому рада ветеранів за плідну співпрацю. Це дешевий годинник. Йому ціна – десь 150-200 гривень. Зараз вже ці годинники я викинув, втопив у річці Самарі. Я не надавав цьому значення. Це не страшне, головне – дії. А в мене син є бійцем АТО, в аеромобільних військах», – зазначив він у коментарі Радіо Свобода.