На Дніпропетровщині скандал із тестами на коронавірус

20.05.2020 08:15   -

Голова обласної ради Дніпропетровської області Святослав Олійник заявив, що є підстави вважати результати тестування на коронавірус, проведених Обласним лабораторним центром, хибними. І причина цього – погана якість самих тестів або ж людський чинник, – наразі не відомо.

Аналіз даних по захворюваності на 12 травня виявив багато суперечностей, що і дає підстави вважати результати тестувань помилковими.

«Дані ПЛР досліджень на коронавірус потрібно перевіряти. Багато речей не сходяться. У тому числі, кількість хворих і тих, хто одужав. На сьогодні у багатьох підтверджених на хворобу немає жодних симптомів. Навіть з тих, хто зараз у лікарнях: 36% госпіталізованих почувають себе добре. Шляхом виявлення антитіл до коронавірусу у крові можливо встановити, хто з підтверджених на сьогодні реально хворів на COVID, а хто ні. Для цього потрібне додатково обладнати лабораторію, і ми зараз цим займаємось», – сказав голова облради.

За словами Олійника, наразі створено комісію, яка має розібратися із даною ситуацією.

Окрім того, Святослав Олійник припускає, що якщо причиною помилок у тестуванні виною є неякісні тести, то подібну ситуацію можна буде спостерігати і в інших регіонах України.

Коментар Святослава Олійника

Скандал із тестами на COVID.❗️Святослав Олійник, голова облради заявив, що є певні підстави піддати сумніву результати ПЛР аналізів, які проводить Обласний лабораторний центр. І така ситуація має місце і в інших областях країни. «Ми зробили аналітичний зріз на 12 травня. Лише 5% людей, в яких лабораторно був підтверджений COVID, звернулись по допомогу із тими чи іншими симптомами. Тоді за статистикою було 550 хворих. 82% з них – це люди, яких перевіряли лише тому, що вони вважались контактними», – повідомив Святослав Олійник. «Дані ПЛР досліджень на коронавірус потрібно перевіряти. Багато речей не сходяться. У тому числі, кількість хворих і тих, хто одужав. На сьогодні у багатьох підтверджених на хворобу немає жодних симптомів. Навіть з тих, хто зараз у лікарнях: 36% госпіталізованих почувають себе добре. Шляхом виявлення антитіл до коронавірусу у крові можливо встановити, хто з підтверджених на сьогодні реально хворів на COVID, а хто ні. Для цього потрібне додатково обладнати лабораторію, і ми зараз цим займаємось», – розповів голова облради.Святослав Олійник розповів, що сьогодні вже створена комісія, яка розпочала розслідування і вона має з‘ясувати причини недостовірної статистики:«Або це людський фактор, або погана якість самих тестів ПЛР, або якісь лабораторні помилки – наразі це встановлюють усі компетентні органи. Нарешті, всі потребують відповіді, чим насправді хворіють люди, в яких немає симптомів, та чи хворіють вони взагалі».

Опубліковано Дніпропетровська обласна рада Вівторок, 19 травня 2020 р.