На Дніпропетровщині пройшла Стратегічна сесія з розвитку суспільства

07.07.2017 14:20   -
Автор:

Панад 80 громадських активістів, керівників інститутів громадянського суспільства, експертів, науковців, журналістів, підприємців, посадових осіб та просто небайдужих громадян взяли участь у ІІ Стратегічній сесії з розвитку громадянського суспільства у Дніпропетровській області.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на прес-службу Громадської організації «Центр підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск».
Цей захід, як і І сесію проведену 26 серпня 2016 р., ініціював Центр підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск». Результатом І сесії стала розробка проекту Програми сприяння розвитку громадянського суспільства у Дніпропетровській області на 2017–2020 роки та її прийняття 2 грудня 2016 р. Дніпропетровською облрадою. Завданням ІІ сесії був стислий аналіз виконання Програми у І півріччі та напрацювання конкретних заходів до плану реалізації вказаної програми у ІІ півріччі 2017 р.
«Минула сесія дала свій результат – облрада прийняла Програму сприяння розвитку громадянського суспільства у Дніпропетровській області на 2017-2020 роки. І це найкраща програма з усіх, прийнятих в Україні, та, яку підготували громадські організації, а не політичні партії чи державні службовці. Тепер ми повинні наповнити її змістом – скласти план дій, як того вимагає постанова уряду», – зазначила у своєму виступі директор «Тамариску» Тетяна Карельська.
Програма сприяння розвитку громадянського суспільства діє в регіоні вже майже 6 місяців, але до цього часу відсутній спільний план діяльності інститутів громадянського суспільства по виконанню цієї Програми, у тому числі на 2017 рік.
Протягом першого півріччя 2017 р. інститути громадянського суспільства Дніпропетровської області провели значну кількість конференцій, семінарів, тренінгів, громадських експертиз та моніторингів за власні кошти та за кошти донорів. На даний час залишається не більше 6 місяців для належного використання 2 млн 42 тис.грн., передбачених на 2017 р. в обласному бюджеті. Інститути громадянського суспільства мають залучити не менше 750 тис. грн. Аби забезпечити ефективне та результативне використання зазначених коштів і виникла потреба ознайомити громадських активістів із заходами програми та розробити пропозиції для більш результативної реалізації Програми.
Учасники сесії за 10 круглими столами розглядали конкретні питання, які є актуальними для розвитку громадянського суспільства на регіональному рівні. Всього було п’ять тем, над якими сконцентрували свою роботу громадські діячі: «Створення сприятливих умов для формування та інституціонального розвитку інститутів громадянського суспільства (ІГС)», «Розвиток механізмів співпраці органів влади з ІГС у вирішенні пріоритетних проблем територіальних громад», «Підтримка ініціатив ІГС», «Стимулювання громадської активності, налагодження ефективної взаємодії ІГС з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування» і «Підвищення рівня громадянської, політичної та правової культури населення». Після напрацювання конкретних пропозицій відбувалася ротація учасників, і новоприбулі за стіл вивчали ідеї колег і пропонували свої… Протягом кількох годин роботи пройшло дві ротації, після яких всі пропозиції були зібрані й обговорені. Після обговорення пропозицій відбулося рейтингове голосування для визначення найбільш пріоритетних заходів і напрямів роботи. Усі напрацювання були передані експертам для подальшого опрацювання. Кожен з учасників сесії, який має досвід у тій чи іншій сфері, мав можливість приєднатися до експертної ради, яка, в свою чергу, повинна вивчити всі напрацювання громадських діячів, структурувати їх і вийти з конкретними пропозиціями для обговорення з представниками обласної влади. Перше засідання експертної ради відбулося 3 липня 2017 р.
«Ми сподіваємося, що в подальшому аналогічні програми з бюджетним фінансуванням з’являться на рівні міст, селищ та сіл Дніпропетровської області», – сказав у своєму виступі, підсумовуючи сесію, виконавчий директор ГО «Інститут громадської експертизи» Олексій Літвінов.
Захід проводився за фінансової підтримки Фонду Чарльза Стюарта Мотта.