На Дніпропетровщині пройшов фестиваль українського аматорського мистецтва “Різдвяна зірка”

20.01.2022 21:18   -
Автор:

П’ятий фестиваль-конкурс «Різдвяна зірка» зібрав 226 творчих колективів та 2635 учасників з усієї України та зарубіжжя. Онлайн-трансляцію фестивалю переглянути понад 118 тис. глядачів з усієї України та 50 держав світу.

Метою фестивалю «Різдвяна зірка» є розвиток українського аматорського мистецтва, відтворення, популяризація та збереження народних звичаїв, свят, традицій та обрядів, сприяння розширенню мистецько-художнього світогляду учасників, збагачення їх духовності, встановлення творчих стосунків між аматорами художньої творчості територіальних громад. Партнером фестивалю є Дніпропетровський регіональний офіс «U-LEAD з Європою».

19 січня у Софіївській територіальній громаді Дніпропетровської області відбувся Гала-концерт фестивалю «Різдвяна зірка 2022», на якому були оголошені переможці конкурсу. Цьогоріч конкурс об’єднав громади з усієї України.

У  фестивалі-конкурсі «Різдвяна зірка 2022» перемогла Курус Галина з Долинської громади Івано-Франківської області з автентичною колядкою «Роди, Боже, жито». Друге місце завоювало вокальне тріо «Такі» з Лозівської громади Харківської області, третє місце посів молодіжний гурт колядників з Долинської громади Івано-Франківської області.

Гран-прі фестивалю отримав Молодіжний центр «UNREAL» з Софіївської ТГ, Дніпропетровська область. Приз глядацьких симпатій отримала робота ініціативна група творчих вчителів Миколаївського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №3 з Миколаївської територіальної громади Донецької області.

Спеціальний приз від голови Софіївської громади отримав ансамбль «Срібний передзвін» з Гусятинської територіальної громади Тернопільської області.

У номінації «Різдвяна зірка єднає світ» перемогла Злата Барчук з Канади, а в номінації «Гарно колядуємо. Чудово працюємо» переміг гурт «Медичні перці» з Бродівської територіальної громади Львівської області.

Петро Сегедій розповів, що вперше конкурс «Різдвяна зірка» проводився у 2010 році у селищі Софіївка серед місцевих колядників. У 2018 році вперше фестиваль вийшов на загальноукраїнський рівень, тоді у конкурсі взяли участь понад 50 колективів.

Серед учасників дорослі і малеча, професійні колективи і аматори – ті, для кого українська колядка та традиції святкування Різдва є невід’ємною частиною життя та душі.

У 2022 році на фестиваль надійшло дуже багато нових колядок та щедрівок.

У 2021 році через пандемію коронавірусу ми шукали формат фестивалю. За порадою партнерів з U-LEAD спробували онлайн. І не помилилися! Торік участь у фестивалі взяли понад 100 колективів, а цього року їх кількість збільшилася більше ніж вдвічі… Я особисто знаю більше 20 колядок, а слухаючи віншування від учасників, почув понад 100 незнайомих різдвяних пісень, – відзначив голова Софіївської територіальної громади Петро Сегедій.