На 27 окрузі є суперечки між членами ОВК, – Опора

14.06.2016 17:30   -
Автор:

Останні засідання окружної виборчої комісії виборчого округу № 27, які відбулися 6 і 10 червня, відзначилися тривалими суперечками між членами комісії, що межували з особистими образами. Каменем спотикання стало призначення залучених фахівців.
Об этом сообщает Интернет-издание «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» со ссылкой на пресс-службу Гражданской Сети ОПОРА.
На засіданні 6 червня дискусію викликало питання про затвердження кошторису на проведення виборів. Заступник голови комісії Андрій Баско (ВО “Батьківщина”) намагався розібратися у витратах та постатейному розподілі коштів. На його думку виділених коштів недостатньо для зарплати членам ДВК та залученим фахівцям. Після годинної дискусії та заслуховування головного бухгалтера комісії присутні члени одностайно проголосували за затвердження кошторису. А також прийняли рішення на наступному засіданні заслухати інших залучених фахівців, яких вже встиг прийняти на роботу голова комісії Олександр Литвин (“Об’єднання “Самопоміч”), щоб переконатися в їх кваліфікації та відповідності займаним посадам.
Засідання 10 червня розпочалося з суперечок навколо порядку денного. Голова і заступник комісії по різному бачили питання, які має розглянути комісія.

Через відсутність у членів комісії проекту постанови про скасування постанови №2 було оголошено перерву. Але і тоді, коли проект з’явився, а порядок денний був проголосований більшістю голосів від складу комісії, суперечки не припинились. Голова і заступник довго вирішували чи має бути звіт голови, яким нормативно-правовим актом він передбачений і в якій формі має відбуватись.
Довгі суперечки, спілкування на підвищених тонах, образи за хамство і врешті-решт члени комісії почали заслуховувати присутніх залучених фахівців, найнятих головою комісії Олександром Литвиним: юриста та двох системних адміністраторів. З’ясувалось, що юрист та один з сисадмінів раніше брали участь у виборчих кампаніях партії “Об’єднання “Самопоміч”. Членів комісії цікавили питання чому системний адміністратор знаходиться у приміщенні в бейсболці, чим працівники займалися з 1 по 10 червня на роботі в комісії, освіта, досвід роботи тощо.
Заслухавши їх більшість комісії прийняла рішення відкласти розгляд першого питання порядку денного про звіт голови комісії та перейти до другого. В постанові про скасування постанови №2 було зазначено новий перелік залучених фахівців та заповнені рядки пропонованих працівників, яких комісія лише збиралася заслухати.

А саме:
головний бухгалтер – Тендитник Альона Сергіївна (найнята раніше головою комісії)
системний адміністратор – Васюра Дмитро Валерійович (відео співбесіди)
системний адміністратор – Шеремет Антон Анатолійович (відео)
оператор ПК – Жидик Олександр Володимирович (відео)
оператор ПК – Коврига Інна Юріївна (відео)
діловод – Литвиненко Олександра Павлівна (відео)
юрист – Борисенко Дмитро Вікторович (відео)
Члени комісії влаштували справжню співбесіду кандидатам, під час якої нові залучені фахівці підкреслювали, що не мають зв’язків з жодними партіями і запропоновані членами ОВК від різних суб’єктів подання. Однак після засідання з’ясувалося, що дехто з них працює в комунальному підприємстві “Адміністративно-технічне управління” Дніпропетровської міської ради.
Системний адміністратор Васюра Дмитро Валерійович працював на посаді інженера відділу надання послуг вищезгаданого КП та у 2015 році балотувався до Жовтневої районної у місті Дніпропетровську ради в ТВО № 15 від партії “Громадська сила”.
У тому ж КП працюють Жидик Олександр Володимирович (запропонований членом ОВК від ВО “Свобода” Максимом Дорофєєвим) та Коврига Інна Юріївна (запропонована членом ОВК від партії “Народний фронт” Іваном Вороніним), яка також балотувалася у 2015 році від партії “Громадська сила” до Кіровської районної ради в ТВО № 5, а під час співбесіди заявила що ніде не працює.
В останні місяці у Дніпрі не вщухає конфлікт навколо КП “Адміністративно-технічне управління”, керівництво якого хоче змінити нова міська влада. На захисті старого керівництва КП виступають члени фракції “Громадська сила” у міській раді. Зокрема, Катерина Збарська (депутат Дніпропетровської міської ради від партії “Громадська сила” та довірена особа Загіда Краснова, кандидата в народні депутати в ОВО № 27) неодноразово звинувачувала міську владу у рейдерських атаках на КП “Адміністративно-технічне управління”.
Буквально за декілька днів до засідання ОВК нове керівництво комунального підприємства за участі силовиків зробило спробу перевезти комп’ютерну техніку КП в нове приміщення. На відео серед працівників КП можна побачити декого з нових залучених фахівців окружної комісії ОВО № 27.
Постанову з новим складом залучених фахівців в новій редакції зачитала секретар комісії Наталія Волок (партія “Опозиційний блок”). За неї проголосувало 11 членів комісії (від суб’єктів подання: ВО “Батьківщина”, “Опозиційний блок”, “Заступ”, “Народний фронт”, ВО “Свобода”, “Блок Петра Порошенка “Солідарність”, “Єдина країна”, “Нова політика”) та утримались четверо (від суб’єктів подання: “Об’єднання “Самопоміч”, “Радикальна партія Олега Ляшка”, “Зелена планета”).
Слід додати, що поки тривало засідання ОВК № 27 Центральна виборча комісіяприйняла рішення про реєстрацію кандидатом Дмитра Садковського, керівника відділу з питань реклами Дніпропетровської міської ради, якому підпорядковувалося вищезгадане КП.
В цей же час ЦВК затвердила заміну в складі окружної комісії ОВО № 27: партія “Громадянський рух України” замінила Каширіна Ігоря Валерійовича наШвеця Романа Олександровича. У попередні роки Швець Р.О. був членом ОВК у Дніпрі від ВО “Батьківщина” та УДАР, а також кандидатів в ПрезидентиТимошенко Юлії Володимирівни та Цушка Василя Петровича. На місцевих виборах 2015 року балотувався в депутати Дніпропетровської міської та Бабушкінської районної в м. Дніпропетровськ рад від партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”.
Засідання комісії тривало понад 1,5 години. Між тим, за суперечками комісія ігнорує деякі норми Закону України “Про вибори народних депутатів”щодо організаційних питань. Зокрема, частин 2 та 5 статті 35 про терміни оприлюднення протоколів засідань та постанов комісії на стенді інформаційних матеріалів. Перед початком засідання 10 червня на стенді так і не з’явилися матеріали попереднього засідання від 6 червня. Голова комісіїОлександр Литвин по телефону відмовився прокоментувати затримку з оприлюдненням матеріалів, пообіцявши надати вичерпну інформацію за тиждень.